Появата на мутации е естествен процес, при който се променя генетичният материал на вируса. Скоростта на поява на мутации е различна при различните вируси. Не всички мутации оказват влияние върху ефективността на ваксините. Например ваксините срещу някои вирусни инфекции, като морбили, рубеола и полиомиелит, осигуряват ефективна и дълготрайна защита срещу патогените дори десетилетия след създаването им. При други заболявания като сезонния грип вирусите – причинители се променят често и съставът на ваксините трябва да бъде актуализиран периодично, за да се гарантира тяхната ефикасност.

При хората, получили първа доза от ваксината срещу COVID-19, имунизационният цикъл трябва да бъде завършен, за да се предизвика силен имунен отговор. По този начин, освен че ще сме предпазени от тежко протичане на заболяването, ще спомогнем да се избегне появата на нови мутации, придаващи на вируса нови свойства (например по-голяма заразност, по-тежко протичане на болестта и др.). При незавършен ваксинационен цикъл или при завършена ваксинация преди повече от 3-6 месеца нивото на имунитета започва да спада. Ето защо завършената ваксинация и поставянето на бустерна (допълнителна) доза ваксина срещу COVID-19 след не по-малко от три месеца е от съществено значение за постигане на добър защитен ефект! Това се отнася и за преболедувалите, чийто имунитет също не е траен – доказват го и честите реинфекции.

Ваксинацията срещу COVID-19 предизвиква комплексен имунен отговор, състоящ се от антитела и Т-клетъчен имунитет. В отговор на ваксината организмът синтезира неутрализиращи антитела, които се свързват с определени участъци на шиповия (spike или S) протеин на вируса. Този белтък осъществява прикрепването на вируса към човешките клетки и проникването в клетъчната цитоплазма, където се извършва размножаването на вируса. Редица мутации в шиповия протеин могат да причинят нарушено свързване на антителата с вируса и да намалят тяхната способност да блокират проникването на вируса в клетката. Тъй като всички разрешени за употреба в ЕС ваксини срещу COVID-19 са кодирани за синтез на spike протеина на базовия вирус, въздействието на отделните мутации върху ефективността на ваксините е сходно, т.е. ваксините продължават ефективно да ни предпазват от тежко боледуване и смърт.

Ефективността на ваксините се влияе от няколко фактора: от страна на ваксината – тип на ваксината, брой получени дози, време от последната ваксинация, интервал от време между дозите; вариант на вируса – трансмисивност на варианта, антигенно сходство между варианта и ваксината; човешки фактори – възраст, придружаващи заболявания, прекарана инфекция със SARS-CoV-2; демографски фактори – ниво на циркулация на вируса, ваксинационно покритие, ниво на колективен имунитет.

Ефективността на ваксините срещу инфекция и симптоматично заболяване намалява с времето поради отслабване на пост-ваксиналния имунитет и появата на нови генетични варианти на SARS-CoV-2, способни да избягват имунитета, придобит от предишно заболяване или ваксинация. Вариантът Алфа, който доминираше в ЕС до средата на 2021 г., имаше минимално въздействие върху ефективността на прилаганите ваксини. Проучвания на ефикасността на ваксините срещу симптоматична инфекция, причинена от варианта Алфа в общата популация в Канада и Великобритания, показват ефикасност 89-94% за Comirnaty (разработена от компанията Pfizer/ BioNTech), около 92% за Spikevax (Moderna) и 75% за Vaxzevria (AstraZeneca). Ефективността на ваксините срещу тежка форма на COVID-19 и смърт при заразяване с Алфа варианта е 95-100% за Comirnaty, 94% за Spikevax и 86% за Vaxzevria.

Вариантът Делта, който доминира в ЕС през втората половина на 2021 г., има по-значително въздействие върху ефективността на ваксините. Например в периода на доминиране на Делта ефикасността на Comirnaty срещу инфекция варира от 40% до 90% в различните проучвания и изследваните групи, при Spikevax ефективността срещу инфекция е 63-92%, при Vaxzevria – 55-87%, а при Janssen – 53-76%. Протекцията, осигурена от ваксините срещу симптоматична инфекция или умерено тежко заболяване, намалява значително 7-9 месеца след завършен ваксинационен курс, като защитата, осигурена от векторните ваксини, намалява по-бързо в сравнение с тази при иРНК ваксините. Въпреки намалената защита, ваксините запазват своята висока ефективност (>80%) срещу тежки заболявания, хоспитализация и смъртен изход. Ефикасността на ваксините срещу хоспитализация и смъртен изход остава стабилна 9 месеца след завършен курс на ваксинация в повечето проучвания с умерен спад сред лицата на възраст над 65 год. и тези с хронични заболявания. Предишна инфекция, последвана от една доза ваксина, независимо  от производителя, е свързана с високи нива на антитела и неутрализационна способност.

Бустерна доза от ваксините увеличава значително нивото на антителата срещу SARS-CoV-2. Бустерна ваксинация е особено препоръчителна в периода на разпространение на варианта Омикрон, защото в сравнение с циркулиращите по-рано варианти на SARS-CoV-2 Омикрон се отличава с най-изразена способност да заобикаля пост-инфекциозния и пост-ваксиналния имунитет. Въпреки това ваксинацията осигурява защита от тежко боледуване, причинено от този вариант. От Pfizer/BioNTech посочват, че макар и с понижена ефективност спрямо Омикрон, бустерната доза повишава нивото на антителата 25 пъти (в сравнение със завършен ваксинационен курс със същата ваксина).

Ефективността на ваксините срещу различните варианти на вируса се проучва непрекъснато. Производителите работят и по адаптиране на своите ваксини, така че да гарантират по-добра защита срещу новите варианти на SARS-CoV-2.  

Могат ли ваксините срещу COVID-19 да предизвикат появата на нови варианти на вируса?

Не. Ваксините срещу COVID-19 не създават и не предизвикват появата на нови варианти на вируса, причиняващ COVID-19. Дори преди да бъдат разработени ваксините срещу коронавирусната инфекция, се разпространяваха няколко варианта на първоначално открития вирус.

Нови варианти се появяват, защото коронавирусът, причиняващ COVID-19, мутира непрекъснато. Възможна е и появата на други варианти, тъй като вирусът продължава да се променя.

Ваксините срещу COVID-19 могат да предотвратят появата на нови варианти. Високото ваксинално покритие сред населението намалява разпространението на COVID-19 и спомага за предотвратяване появата на нови варианти на SARS-CoV-2.

Повече за ваксините и ваксинация може да прочете тук.

Твоят личен принос

Свали мобилното приложение ViruSafe – включи се и помогни като отчиташ своето здравословно състояние всеки ден. виж защо е важно

Google Play и логото на Google Play са запазени марки на Google LLC.

App Store® и iPhone® са запазени марки на Apple Inc., регистрирани в САЩ и други държави.