Най-честите симптоми са температура над 38°С, кашлица, главоболие, болки в крайниците, умора и дращене в гърлото. Понякога се наблюдава и временна загуба на обоняние и вкус. Някои хора могат да развият пневмония със задух и дори недостиг на въздух. В тези случаи задължително трябва да потърсите медицинска помощ. Актуализираната информация е публикувана на фейсбук страницата на МЗ.

Инфекцията с COVID-19 може да протече и безсимптомно. В резултат на това хора, които се чувстват здрави, заразяват други несъзнателно. По тази причина е важно да спазваме общите противоепидемични мерки за физическа дистанция, хигиена, носене на предпазна маска и често проветряване на помещенията.

Какво да направя, ако нямам симптоми, но подозирам, че съм заразен?

Ако сте имали контакт с лице, при което чрез лабораторно изследване е доказана коронавирусната инфекция, желателно е също да се тествате. До излизане на резултата останете вкъщи и намалете личните си контакти. За да предпазите вашите близки от евентуално заразяване, спазвайте хигиенните правила (напр. кашлянето и кихането да става в сгъвката на ръката), носете маска.

Какво да направя, ако имам леки симптоми?

Обикновеното дращене в гърлото или кашлицата не са непременно признак за инфекция с коронавирус. Въпреки това, дори и да имате леки симптоми, желателно е да се изследвате за COVID-19. Свържете се с вашия общопрактикуващ лекар, който ще ви насочи за изследване, или посетете най-близката COVID-зона.

Симптомите могат да се появят в рамките на 14 дни, след като сте били в контакт с човек, болен от COVID-19. Протичането на заболяването с COVID-19 обаче е строго индивидуално - може да продължи повече от 14 дни, особено при тежките случаи. Проучванията показват, че при леките случаи средната продължителност на заболяването е две седмици, а при тежките фазата на заболяването може да продължи два пъти по-дълго. След остро заболяване някои пациенти развиват симптоми като хронична умора и отпадналост, включително задух, неврологични и други нарушения. Става дума за т.нар "дълъг COVID".

Колко дълго човек е заразен за другите?

Възможно е да заразите други хора дори самите вие да нямате симптоми, но вече да сте заразени. Продължителността на периода от заразяването до появата на собствена заразителност (инфекциозност) е различна при различните хора. Това означава, че е възможно да се заразят други хора само един ден след собственото заразяване, или дори в същия ден. Важно е да знаем, че и след появата на симптомите човек остава заразен в продължение на дни.

Най-сигурният начин да се предпазим от тежко протичане на коронавирусната инфекция е ваксинацията.

В света вече са поставени близо 11 милиарда дози. Само в Европа поставените дози са близо 900 милиона.

Ваксината срещу COVID-19 е доказала своята ефективност и безопасност!

Повече за ваксините и ваксинация може да прочете тук.

Твоят личен принос

Свали мобилното приложение ViruSafe – включи се и помогни като отчиташ своето здравословно състояние всеки ден. виж защо е важно

Google Play и логото на Google Play са запазени марки на Google LLC.

App Store® и iPhone® са запазени марки на Apple Inc., регистрирани в САЩ и други държави.