Държавният културен институт към министъра на външните работи в средата на март стартира нова креативна инициатива с призив #ОСТАНЕТЕСИВКЪЩИ, свързана с обстановката и извънредното положение заради вируса COVID-19. В специално разработена рубрика "Виртуални срещи с изкуството" любителите на художественото изкуство се запознават с някои от емблематичните българските шедьоври, свързани с темата за ДОМА. Стартът бе с картината на Дечко Узунов, „Копривщица“, която е част от Художествения фонд на МВнР, намираща се в представителни части на министерството в София. 

Към инициативата на ДКИ се присъединяват постоянно национални организации, инстиутции, художествени галерии, регионални музеи, артисти и граждани, които споделят картини от техните колекции, посветени на дома с призива #останетесивкъщи с изкуство. Можете да се запознавате с картините от фонда на МвнР и присъединяващите се български артисти от цял свят на фейсбук страницата на института.

Поради големия интерес към инициативата ДКИ направи специално видео с обобщение за старта на инициативата #останетесивкъщи с изкуство.

Първата виртуална колективна изложба в галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към министъра на външните работи се откри на 29 април 2020 с видео. Експозицията е по повод 15 години от създаването на института и носи името „НАДГРАЖДАНЕ“ . В нея са подбрани и включени едни от най-новите произведения, постъпили в Художествения фонд към МВнР – експозицията представя литографии, графики, колаж и смесена техника, фотопринт, масло и акварели на съвременни български автори и японска графичка. Повече за изложбата на сайта на института и фейсбук страницата.

 

 

 

 

 

Твоят личен принос

Свали мобилното приложение ViruSafe – включи се и помогни като отчиташ своето здравословно състояние всеки ден. виж защо е важно

Google Play и логото на Google Play са запазени марки на Google LLC.

App Store® и iPhone® са запазени марки на Apple Inc., регистрирани в САЩ и други държави.