Инструкции за правилна хигиена на ръцете
- Ръцете се мият винаги:
а) когато са видимо замърсени;
б) след кихане или кашляне;
в) преди, по време на и след приготвяне на храна;
г) преди хранене;
д) след ползване на тоалетна;
е) след досег с животни или техни изпражнения;
ж) при непосредствена грижа за болен.
- Ръцете се мият 20 секунди с вода и сапун.
- При невъзможност за измиване, се използва дезинфектант за ръце с вирусоцидно или частично/ограничено вирусоцидно действие за обтриване на сухи ръце с продължителност съгласно указанията за употреба на производителя, като се обръща специално внимание на палците, между пръстите, върховете на пръстите, гърба на дланите).
- Ръцете се оставят да изсъхнат след изтичане на необходимото време за контакт за обработка на кожата, посочено на етикета на дезинфектанта.