Министерството на здравеопазването публикува информация за COVID-19 и ваксините, предназначена за родителите: 

- Независимо от пандемията от COVID-19, родителите трябва да направят всичко възможно да не прекъсват рутинните имунизации и реимунизации на децата си с всички ваксини, включени като задължителни в Имунизационния календар на Република България.
- Важно е децата и бебетата да продължат да се ваксинират по график. По този начин, в контактите си с други деца, те ще бъдат защитени и от други болести, някои от които - животозастрашаващи.
- За да разберете дали в дадения момент се правят задължителните имунизации и реимунизации, е необходимо да се свържете с личния лекар на детето. Тъй като ситуацията с COVID-19 е динамична, е възможно педиатрите често да коригират начина, по който работят. Ако не можете да посетите клиниката, в която трябва да се постави следващата ваксина на детето Ви, имайте готовност да го направите незабавно след възобновяване работата на Вашия педиатър.
- Актуални указания за ваксинирането срещу COVID-19 може да получите от Вашия личен лекар, педиатъра на детето Ви, на сайта: www.coronavirus.bg, на интернет страниците на Министерството на здравеопазването и на регионалните здравни инспекции.

Защо е толкова важно да се правят всички рутинни имунизации и реимунизации, дори и в условията на COVID-19?

- Защото благодарение на ваксините са спасени милиони човешки животи. Без защитата и превенцията, която те осигуряват, болестите се разпространяват бързо и могат да имат много тежки последици. Затова е важно, когато има ваксина за някое заболяване, да имунизираме с нея себе си и децата си, спазвайки препоръките на лекарите. Вече разполагаме и с ваксини, които да ни предпазват от коронавирусната инфекция.
- Ваксините ни помагат да подготвим имунната си система за борба с инфекциите, като вкарват в тялото ни отслабена форма на бактерията или вируса. Тя не може да ни разболее, но стимулира имунната система на тялото ни и му помага да изгради защита под формата на антитела. По този начин, ако някога се заразите, имунната система на тялото Ви вече ще знае как да се пребори с вируса.

За да предпазите от COVID-19 дете на възраст от 0 до 12 месеца, освен всички мерки относно миенето на ръце, физическото дистанциране и поддържането на хигиенни практики, трябва да полагате и допълнителни грижи.
- Ако сте майка на детето и имате желание да го кърмите, правете го. Към момента няма научни доказателства, че вирусът може да се пренася с кърмата, но трябва да спазвате обичайните хигиенни и респираторни защитни мерки (докато кърмите, а и в останалото време), за да избегнете заразяване по въздушно-капков път. Използвайте антибактериални кърпички, ако разполагате с такива, за да почиствате веднъж дневно всички плотове, включително и повърхностите, върху които сменяте пелените на бебето.
- Добре е едни и същи лица да полагат грижи за децата Ви, за да се намали броят на хората, с които влизат в контакт. Полагащите грижи лица трябва да си мият ръцете редовно, да избягват да споделят предмети, които се докосват до устата, например чаши, и да се дистанцират, ако почувстват и най-малкото неразположение.

Ако детето Ви проявява симптоми на COVID-19, като напр. зачервено гърло или висока температура:
- Позвънете на личния му лекар за консултация, преди да го заведете при него.
- Ако детето Ви има по-сериозни симптоми, например затруднено дишане или изглежда необичайно отпаднало, позвънете на телефон 112 или го заведете до най-близкото спешно отделение.
- Повечето деца с COVID-19 имат сравнително леки или дори никакви симптоми. Важно е обаче да пазите по-възрастните и по-уязвимите към сериозни инфекции. Затова е добре детето да остане у дома, ако прецените, че е било изложено на заразяване или вече е заразено с COVID-19, но се свържете с неговия педиатър или със здравен специалист за съвет.
- Както и при другите респираторни инфекции като грипа, потърсете помощ навреме, ако Вие или детето Ви проявявате симптоми. Опитвайте се да избягвате обществени места (работа, училище, градски транспорт и др.) и не влизайте в контакт с членове на семейството, които са по-възрастни или с нарушена имунна система. Ако живеете с възрастен човек, е препоръчително да разделите поколенията в домакинството.

Не е необходимо да тествате детето си за COVID-19, ако е здраво и не проявява никакви симптоми (висока температура, кашлица или затруднено дишане). Стремете се да следвате всички важни стъпки за защита на семейството си.

Как мога да предпазя себе си и околните от COVID-19?

На първо място трябва да се ваксинирате!
Също така, за да избегнете заразяване с COVID-19, Вие и семейството Ви спазвайте следните мерки:
➡ Мийте ръцете си редовно със сапун и вода или използвайте дезинфектант за ръце на спиртна основа.
➡ Избягвайте да докосвате лицето си, особено очите, носа и устата.
➡ Ако кихате или кашляте, покрийте устата и носа си със сгъвката на лакътя или с кърпичка. Незабавно изхвърлете използваната кърпичка.
➡ Избягвайте по възможност местата с много хора, както и близкия контакт с хората. Стойте на безопасно разстояние от всеки, който има симптоми на настинка или грип. COVID-19  все още не си е отишъл
➡ Избягвайте да споделяте храна, прибори за хранене, чаши и кърпи.
➡ Почиствайте и дезинфекцирайте повърхности, до които се докосвате по-често, включително телефони, дръжки на врати, ключове на лампи, дистанционни управления и работни плотове.
➡ Останете у дома, ако не се чувствате добре, дори да нямате много висока температура и кашлица.
➡ Носете маска. В България носенето на маски на закрити обществени места е задължително, като изключение може да се допусне за работни колективи до 7 души, които са ваксинирани срещу COVID-19 и/или са преболедували коронавирусната инфекция.

Твоят личен принос

Свали мобилното приложение ViruSafe – включи се и помогни като отчиташ своето здравословно състояние всеки ден. виж защо е важно

Google Play и логото на Google Play са запазени марки на Google LLC.

App Store® и iPhone® са запазени марки на Apple Inc., регистрирани в САЩ и други държави.