Какво е коронавирус и COVID-19

Това е нова болест в целия свят, която се нарича COVID-19 (Ковид-19). Причинява я коронавирус, който много прилича на грип. Той кара хората да кашлят и да чувстват задушаване. Лекарите постоянно търсят най-добрия начин да я лекуват. За да помогнем болестта да изчезне, всички трябва да положим много усилия да се пазим и да останем здрави.

Той може да се движи само между хората.  Той може да влезе в нашите тела, ако някой киха или кашля близо до нас, но и ако докоснем нещо, което преди това е докосвано от болен човек.

При децата тази болест може да преминава по-бързо отколкото при възрастните, но децата могат да заразят своите близки  и други хора, без да искат и без да разберат.

Какво е коронавирус можеш да научиш и от следващото видеоклипче

Клипът е предоставен от градската управа на Виена и с любезното съдействие на Българската национална телевизия.

 

Какво може да направиш, за да не се разболееш

Може да правиш много полезни неща, за да се защитиш от вируса:

 • Ограничи доколкото е възможно контактите си и срещите с приятели след училище - така намаляваш вероятността да се заразиш.
 • Мий често ръцете си като следваш тези 5 стъпки: намокряш, насапунисваш (с балончета), разтъркваш ръцете една в друга много пъти, изплакваш и изсушаваш.
 • Когато кихаш или кашляш, използвай лакътя си или носна кърпичка, която трябва да изхвърлиш веднага след това.
 • Не пипай устата, очите и носа си с немити ръце – така вирусът няма да може да влезе в тялото ти и да те разболее.
 • Когато ти се налага да си с други хора, бъди на голямо разстояние – поне два метра.
 • Дръж вещите си чисти! Учените и медиците все още изследват новия вирус, но предполагат, че той се задържа най-много върху всички видове банкноти, стъклени предмети, пластмаса и желязо, плат, дърво и най-малко върху картон или носни кърпички.

Ако се почувстваш зле или се разболееш

 • Не се страхувай и веднага сподели на родителите си или на хората, които се грижат за теб! Важно е да потърсите веднага помощ от твоя личен лекар. Той най-добре знае, какво е добро за теб и ще ти помогне.
 • Спазвай точно указанията на лекарите! Заедно ще се преборите с болестта и ще оздравееш.
 • Ако не се чувстваш добре, не излизай, защото можеш да заразиш другите. Така както ти не искаш да се разболееш от други хора, така и те не искат да се разболеят от теб.
 • Ако се разболееш, възрастните ще се погрижат за теб, така че скоро да оздравееш. Говори с тях и ги питай за всичко, което те интересува.

Ако има болен в дома ти

Първо не се паникьосвай! С притеснения не се лекуват хората и не помагаш на никой около теб. Бъди силен! Болестите не обичат смелите и силните! Повечето хора, които се разболяват, след няколко дни се чувстват по-добре. Ако искаш да помогнеш, можеш да държиш чисто вкъщи, да проветряваш стаите, да носиш маски и ръкавици, както и да си измерваш температурата. Ако се притесняваш за нещо, може да потърсиш помощ на телефон 116 111 или да си поговориш с близките и приятелите, на които имаш доверие. Преди всичко е важно да си спокоен и сигурен, че всичко ще бъде наред, когато за близките ти се грижат лекарите.

Ако някой разказва страшни истории за болестта

 • Не се поддавай на паника и страх! Сподели за това с родител, учител, друг възрастен, на когото се доверяваш.
 • С болестта шега не бива! Подкрепяйте се с твоите приятели и съученици, вместо да се страхувате един друг.

Как да си създадеш навици през деня вкъщи

 • Въпреки че си у дома, ставай от леглото по едно и също време, докато в събота и неделя, можеш да поспиш до по-късно.
 • Яж здравословно и не пропускай важните за деня хранения.
 • Постарай се през седмицата да не пропускаш уроците си от онлайн обучението и да спазваш обичайния си ритъм на деня.
 • Напиши си дневен график за всеки ден. Сам или с родителите си може да изпълните лесно деня и времето ти ще минава по-лесно, ако спазваш определените часове и редуваш забавни неща със задължителни.

Ако имаш въпрос за коронавируса или нещо те притеснява

 • Ако нещо те тревожи, не се притеснявай да споделиш с родител или близък, на когото вярваш. В тази ситуация на всички ни е непознато и когато сме заедно с хората, на които имаме доверие, ще се справим по-добре.
 • Можеш да потърсиш специалист в рубриката „Питай тук COVID-19” на сайта на Държавната агенция за закрила на детето или да се обадиш на Националната телефонна линия за деца 116 111.

От къде да търсиш информация

Безопасен интернет 

Твоят личен принос

Свали мобилното приложение ViruSafe – включи се и помогни като отчиташ своето здравословно състояние всеки ден. виж защо е важно

Google Play и логото на Google Play са запазени марки на Google LLC.

App Store® и iPhone® са запазени марки на Apple Inc., регистрирани в САЩ и други държави.