Ако имате грипоподобни симптоми (повишена телесна температура, треска, кашлица, затруднено дишане, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса и други) – трябва да се обадите по телефон на Вашия общопрактикуващ лекар. Той ще прецени здравословното Ви състояние, ще го съобрази с данните за предишни заболявания, които има в пациентското Ви досие и ще Ви даде допълнителни инструкции. Задължително информирайте лекаря си, ако имате установен контакт с положително за COVID-19 лице.

Ако нямате общопрактикуващ лекар – свържете се с регионалната здравна инспекция, на чиято територия се намирате. Служителят на телефона ще Ви обясни как трябва да процедирате. Информирайте служителя ако сте пребивавали в чужбина в последните 14 дни или имате установен контакт с положително за COVID-19 лице.

Ако оценявате здравословното си състояние или това на Ваш близък като спешно* позвънете на тел. 112, като трябва да информирате служителя ако сте пребивавали в чужбина в последните 14 дни или имате установен контакт с положително за COVID-19 лице.

*Казано накратко: Спешно състояние е всяка остра или внезапно възникнала промяна в здравето на човека,  която може да доведе до смърт или до тежки или необратими увреждания, ако не се предприемат незабавни медицински действия.

Какво е важно да знаете

  • За да се избегне струпването на много хора на едно място, общувайте с общопрактикуващия си лекар и служителите в РЗИ по телефон. По този начин предпазвате и себе си, и околните;
  • Не се самолекувайте, не приемайте медикаменти без консултация с лекар;
  • Следвайте препоръките, които дават здравните власти у нас.

ViruSafe

Можете да използвате мобилното приложение за граждани, в което гражданите могат да отразяват здравния си статус (ViruSafe). Приложението поддържа нотификация към общопрактикуващ лекар и актуална информация за здравословното състояние на лицата. Предлага се безплатно в Google Play и Аpp Store.

Какво да направим, ако имаме симптоми на COVID-19

Твоят личен принос

Свали мобилното приложение ViruSafe – включи се и помогни като отчиташ своето здравословно състояние всеки ден. виж защо е важно

Google Play и логото на Google Play са запазени марки на Google LLC.

App Store® и iPhone® са запазени марки на Apple Inc., регистрирани в САЩ и други държави.