Ако имате грипоподобни симптоми (повишена телесна температура, треска, кашлица, затруднено дишане, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса и други) – трябва да се обадите по телефон на Вашия общопрактикуващ лекар. Той ще прецени здравословното Ви състояние, ще го съобрази с данните за предишни заболявания, които има в пациентското Ви досие и ще Ви даде допълнителни инструкции. Задължително информирайте лекаря си, ако имате установен контакт с положително за COVID-19 лице.

Ако нямате общопрактикуващ лекар – свържете се с регионалната здравна инспекция, на чиято територия се намирате. Служителят на телефона ще Ви обясни как трябва да процедирате. Информирайте служителя ако сте пребивавали в чужбина в последните 14 дни или имате установен контакт с положително за COVID-19 лице.

COVID зони в ДКЦ и МЦ - В ковид зоните на Медицинските центрове и Диагностично консултативните центрове се преглеждат пациенти, които имат симптоми и са насочени от личните им лекари или са потърсили медицинска помощ сами. Ако сте с потвърдена ковид инфекция и без симптоми не е необходимо да търсите медицинска помощ в тези зони.

Информация за всички ДКЦ-та и МЦ с разкрити ковид зони  може да се види ТУК.

Ако оценявате здравословното си състояние или това на Ваш близък като спешно* позвънете на тел. 112, като трябва да информирате служителя ако сте пребивавали в чужбина в последните 14 дни или имате установен контакт с положително за COVID-19 лице.

*Казано накратко: Спешно състояние е всяка остра или внезапно възникнала промяна в здравето на човека,  която може да доведе до смърт или до тежки или необратими увреждания, ако не се предприемат незабавни медицински действия.

Какво е важно да знаете

  • За да се избегне струпването на много хора на едно място, общувайте с общопрактикуващия си лекар и служителите в РЗИ по телефон. По този начин предпазвате и себе си, и околните;
  • Не се самолекувайте, не приемайте медикаменти без консултация с лекар;
  • Следвайте препоръките, които дават здравните власти у нас.
  • Процедурите за изследвания зависят от това дали сте контактно лице от първа или втора линия, дали страдате от хронични заболявания, дали попадате в рисковата категория на лица над 60 г., дали сте медицинско лице или дали имате симптоми. 
  • Изследване за коронавирус се извършва след преценка на РЗИ, на лечебното заведение, в което пациентът е хоспитализиран, на съответното медицинско лице в определените места за преглед и диагностика (въз основа на проявени симптоми) или с направление (може да бъде издадено електронно или на хартия) от общопрактикуващ лекар.  
  • Изследване по желание може да бъде направено в частна лаборатория. 
  • Списък с лечебни, здравни заведения и регионални здравни инспекции за провеждане на високоспециализирано медико-диагностично изследване "Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19" можете да видите тук. 
  • Имайте предвид, че със заповед на министъра на здравеопазването и лицата с положителен антигенен тест се отчитат като потвърдени случаи на СОVID-19. С критериите за прилагане на бързи антигенни тестове за SARS-CoV-2 можете да се запознаете тук

ViruSafe

Можете да използвате мобилното приложение за граждани, в което гражданите могат да отразяват здравния си статус (ViruSafe). Приложението поддържа нотификация към общопрактикуващ лекар и актуална информация за здравословното състояние на лицата. Предлага се безплатно в Google Play и Аpp Store.

Какво да направим, ако имаме симптоми на COVID-19

Твоят личен принос

Свали мобилното приложение ViruSafe – включи се и помогни като отчиташ своето здравословно състояние всеки ден. виж защо е важно

Google Play и логото на Google Play са запазени марки на Google LLC.

App Store® и iPhone® са запазени марки на Apple Inc., регистрирани в САЩ и други държави.