22 май 2020, 08:00

Проф. д-р Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб представи актуални данни за разпространението на коронавируса в страната.

За вчерашния ден новите случаи на коронавирус в страната са 41, като от тях в болница са 11. Направени са 1450 изследвания.

Постоянното увеличаване на броя на изследванията не води до увеличаване на броя на новооткритите случаи. Това искам да го подчертая, защото седмици наред слушам, че не се правят изследвания и затова нямаме случаи, заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Броят на излекуваните е 42. Отново имаме по-голям брой на новоизлекувани от новозаболели. Общият брой на доказаните случаи е 2372.  Като активните случаи са 1478.

8 от новите случаи са в София. Двама са в "Александровска", в ИСУЛ "Царица Йоана" - 1, в "Пирогов" също 1, а на домашно лечение са 4-ма.

В Пазарджик има 17 нови случая.

Професорът припомни, че е много важно по време на епидемия рано да се взимат мерките, защото след това дори да са по-строги, ефектът е много по-нисък.

В Благоевград, Кюстендил и Смолян има по един нов случай.

За съжаление има още един нов случай на медицински персонал - медицинска сестра от Кнежа. "Най-големият риск при медицинския персонал е при събличането на индивидуалните предпазни средства", уточни проф. Кантарджиев.

Общият брой на излекуваните е 769. 

Има 5-има починали. Мъж на 78 години в "Пирогов" с диабет, мъж и жена в Пазарджик, в Стара Загора 51-годишна жена с онкологично заболяване и мъж на 88 години в Ямбол с инсулт.

Най-засегната област е Софийска област и София-град. Там случаите са 995, от които 126 са в болници, 19 от тях са на интензивно лечение.