10 юни 2020, 10:50

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че епидемичната обстановка се удължава до края на юни.

"Удължаването не е свързано с утежняване на нормалния живот на българина, но ще следим внимателно процесите, и ако трябва ще се предприемат съответните мерки", посочи той.

По думите му разпространението на коронавируса е сериозна опасност за здравето и живота на хората. В тази посока ясно говорят и цифрите, в света заразените надхвърлят вече 7 млн.

У нас заразените са 2889, а починалите са 167.

Мерките, които остават да действат са в три основни направления - временно ограничаване на влизането на граждани на трети страни у нас, с изключение на няколко страни - Черна Гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. За всички останали трети страни се очаква общооевропейско решение на 15 юни. Но границите се планира да се отворят за трети страни най-рано на 1 юли. 

Второто направление е свързано с противоепидемичните мерки - дистанция, хигиена на ръцете, дезинфекция и носенето на маски. На закрити обществени места е много препоръчително да се носят маски, но няма да е задължително. Единствено задължително остава носенето им в публичния градски транспорт, където няма как да има дистанция.

На трето място това са мерките, с които се въвежда временно ограничение на масови мероприятия, като новото, което ще влезе в сила е, че ще се позволи на закрити места капацитетът да не е 30% от залата, а 50 %. 

Министър Ананиев обяви още, че министерството и щаба ще продължат да следят много внимателно огнищата на заразяване, за да се предприемат съответните мерки.

На въпрос защо маските са задължителни в градския транспорт, а не в големите търговски центрове, министърът обясни, че в градския транспорт няма служебни лица, които да наблюдават физическата дистанция между хората в съответния автобус, метро или каквото и да е друго обществено транспортно средство.

Според него часовият диапазон за пазаруване в магазините трябва да отпадне, тъй като хората са се научили, влизайки в магазина, да спазват санитарно-хигиеннните изисквания.

Министър Ананиев заяви, че гражданите помагат много: "Лично на мен поне 10 души са се обаждали, че хората се трупат на едно място в градския транспорт. Гражданите трябва да свикнат на дисциплината. По-голямата част от тях наистина са дисциплинирани".