8 април 2020, 12:00

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и външният министър Екатерина Захариева дадоха брифинг в Министерския съвет. На него те отговариха на въпроси на медиите относно приетите решения на днешното заседание на Министерски съвет.

Относно случаят с консула ни в Хага министър Захариева обясни, че на 6 април е получена информация за това, че самоволно, в нарушение на законите е въведена таксата "коронавирус". Малко са гражданите, от които е събрана такава такса. 5 евро е била такса "коронавирус" за български граждани, 10 за чужденци.

Веднага, когато е разбрал посланикът, е обяснено, че това е незаконно, недопустимо и е грубо нарушение на редица закони. Министър Захариева обясни, че това не е първото нарушение на въпросния консул.

За първи път вече се стига до това, че си позволява да събира такса. Консулът е обяснил, че е събирал тази такса, за да осигури предпазни заграждения пред консулската служба.

Командировката му ще бъде прекратена предрочно, ще се върне в София веднага. Ще бъде образувано дисциплинарно производство. 

Министър Захариева се надява това да не доведе до уронване на престижа на консулските служители и задгранични служители от всякакъв ранг.

Екатерина Захариева: Дори да е бил с най-добри намерения, не може в грубо нарушение на законите, сам да събираш такса от български граждани.

Когато се прибере консулът ще му бъдат поискани обяснения от Дисциплинарния съвет и ще се прецени какво наказание да му бъде наложено.

Всеки ден има случаи на хора, на които МВнР помага да се приберат у нас, обясни Захариева. Много са казусите, има много хуманитарни случаи.

Министър призова българите да пътуват само в краен случай. Българските власти не могат да вдигнат карантина друга държава, подчерта Захариева.

Към днешна дата 61 644 лица са подали заявления като търсещи работа. Това са безработни лица, освободени от работа в България, хора, които са се завърнали от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи.

32 341 души са подали заявлиние за парично обезщетение за безработица. 9830 са си намерили работа от началото на извънредното положение до момента.

В този момент само за последните 20 работни колегите са обработили над 103 00 различни заявления.

Всички срокове действат автоматично и се удължавт автоматично до края на извънредното положение. Не е нужно хората да идват в службите, не губят своите възнаграждения.

Среднодневно колегите от Бюрата по труда в цялата старана трябва да обслужват около 4000 души.

Говорихме с Младен Маринов във всички областни градове ще бъдат изпратени от служба "Полиция", за да помогнат за реда в опашките, каза Сачева.

Открихти са и допълнителни офиси, за да могат да се обслужват бързо хората. Всички документи могат да бъдат подавани електронно и по пощата.

Към момента 15404 са отпуснатите обезщетения.

Средният размер на отпуснатите обезщетения е около 650 лева.

Работниците, които са в неплатен отпуск, поради свиване на дейността не техните предприятия, биха могли да работят на втори трудов договор и да бъдат наемани от други работодатели.

Всички, които се включат и работят в селското стопанство в този период и в рамките на 90 дни през цялата година могат да получават едновремнно както своите обезщетения, така и възнаграждение за труда си в селското стопанство.

С промените в Закона за извънредното положение дадоха облекчение договорите могат да бъдат за целия период, за който е наето лицето.

Няма как да накараме хората да работят нещо, което не желаят, но сме направили всичко необходимо да стимулираме максимално да си допълнят доходите с работа в селското стопанство, уточни Сачева.
Министър Сачева призова хората да не подписват споразмение за прекратяване на трудовия договор, защото това ги лишава от възможността да получават помощи.

По отношение на социалните помощи вече е започнало раздаването на храни.

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: Над 1500 тона пакети с храна ще достигнат до близо 41 000 души в цялата страна. Раздаването е в ход в Добрич, Варна и Стара Загора, от днес започва и в София. Програмата "Топъл обяд" ще продължи. Заявления се приемат до 21 април, предвидени са над 5 млн. лева и би трябвало 20 000 души в цялата страна да получат "топъл обяд". Това са предимно възрастни и самотно живеещи хора. Към днешна дата 23 общини, които са подали заявления за финансиране.

Министърът на земеделието Десислава Танева призова земеделските производители да бъдат активни в комуникацията си с бюрата по труда по области и да заявят навременно неоходимия персонал, който ще им е нужен.

Първото изпитание ще е розоберът. Продължава да се води комуникация за допълнителни мерки.

Министър Танева увери всички потребители и земеделски производители, че има производство на агнешко месо, което е достатъчно да задоволи националното ни потребление. Взети са всичкси мерки до пазара да ситигне българско прясно месо.

За улеснение на клиентите във време на карантина ще бъдат представени на МВР списък с фермите, които имат право да колят.

На седмично заседание на УС на фонд "Земеделие" са взети няколко решения за подкрепа на земеделските производители, осигурени са 30 милиона лева, от които 5 милона за оранжерийно производство.

Снощи е гласувана подкрепа на местните производители за продажба на българското оранжерийно производство на домати и краставици.