10 април 2020, 08:00

За 24 часа 13 са новите случаи у нас. От тях в болница са настанени 5 души. Изследвани са 494 души. До момента са направени 18 502 проби. Общо потвърдените случаи са 624. Това заяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг.

Няма нова област. В София са 8 от случаите, в Кюстендил, Пазарджик и Велико Търново има по един, в Русе - двама.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски: Това може да се тълкува само по един начин. Още пъривите анализи, които се направиха от Китай, те звучаха много добре - 2 седмици преди възникване на епидемията, ако се вземат мерки, със 70 и няколко процента намалява броят на заболелите. Ако се направи с 3 седмици, намалява с 80 и няколко процента. Това е израз на правилно взетите мерки и навременно взетите мерки, а не на нищо друго. Но в момента има доста, как да кажа, виждате, по репортажите в чужбина улиците са празни, а по репортажите в България улиците са пълни. Това със сигурност ще ни се отблагодари един ден!

В София има общо 370 случая, уточни генералът.

От медицинския персонал с положителни проби са 33-ма души. Излекуваните са 54 към момента.

Новите излекувани са от ВМА, "Пирогов", Варна, Шумен, Добрич и Кърджали. 35 от тях са мъже и 19 жени.

Няма починал за деня. Общо починалите са 24 души, средната им възраст е 65 години.

Изяснява се ситуацията при болен, приет в "Александровска болница" в тежко състояние и след няколко часа е починал след интубация. Очаква се да се види дали му е положителна пробата. Клиничните признаци силно наподобяват коронавирусна инфекция, каза ген. Мутафчийски.

230 са общо болните в болница, от които 33-ма са в интензивни отделения. Във ВМА има интубиран, който е заразен в периода на химиотерапия, опериран преди два месеца от карцином на дебелото черво.

В интензивните отделения има достатъчно легла за болни от коронавирус, увери ген. Мутафчийски. В момента има снижаване на заболеваемостта от други заболявание, включително и смъртността.

През тази година смъртността е с минимум 10% по-ниска от миналата година.

Никой не е забранявал терапиите за деца с увреждания, каза ген. Мутафчийски.

Щабът коментира и ефективността на термокамерите, които е нужно да са с висока чувствителност, за да бъдат ефективни. Но при съмнения на термокамерите, се прави и тест с термометър.

Хората в Банско ще бъдат тествани, когато постъпят тестовете. Ген. Мутафчийски заяви, че са получили уверения на фирмата, че тестовете ще пристигнат в понеделник или вторник. В момента се прави уточнене с РЗИ кои контингенти ще бъдат обхванати и кои ще са на случаен принцип.