15 април 2020, 11:50

Министерството на земеделието и търговските вериги се разбраха заедно да подкрепят българското производство. Това стана ясно на съвместна пресконференция след проведена среща с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев.

На нея министър Танева и и веригите заявиха, че ще работят по изпълнение на правителственото постановление, което задължава веригите да увеличат предлагането на български хранителни продукти на своя територия.

Постановлението е със срок до края на годината, но министър Танева се надява търговците да намерят пазарен смисъл в него и действието му да продължи.

По отношение на цените на стоките, от веригите увериха, че ако зависи от тях спекула няма да има, но в крайна сметка цените се определят от свободния пазар.

"С МС проведохме конферентна връзка с браншови организации, земеделски производители, млекопреработватели, животновъди, по отношение приетото постановление на МС за регионални къси доставки в търговските вериги", заяви в началото на брифинга Танева.

Тя отбеляза, че част от операторите от 1-2 години работят последователно на този принцип, а настоящата криза ни принуждава да се вземат мерки с цел минимизиране на щетите от свитите пазари, да се намали изхвърлянето на храна, както и да оцелеят производителите и свързаните с тях предприятия.

Оставаме отворени да обсъждаме, да бъдем модератори, познаваме сектора, така че всичко да стане в полза на потребителите, каза още земеделският министър.

Милена Драгийска, управител на Lidl България заяви, че са се обединили около работещи мерки, а има и разбиране за това по смислен начин да бъде подпомогнат българският производител. Тя отправи послание от името на търговските вериги - в кризисна ситуация трябва да се отворят максимални канали за разрешаването на кризата. Представили са и мерки, с които да се предложат по-добри канали, с цел представянето на продукция на малките производители.

Йордан Матеев от Българското сдружение за модерна търговия каза, че качествената българска продукция ще продължи да бъде на рафтовете. Изборът е на българския потребител, затова апелираме към потребителите да изберат българското, това е мъдрото решение.

Геоги Гърневски от METRO каза, че сега трябва да се намери най-добрата уредба, за да са от полза на цялото общество. Той благодари на правителство, тъй като в диалог могат да се намерят най-добрите решения за локални директни доставки.

Министър Танева каза, че е добре мерките да продължат и след извънредното положение, като Министерството на земеделието и храните има готовност да съдейства с регистрите на производителите.