21 април 2020, 08:00

За денонощието 51 са новите случаи с коронавирус, от тях 16 са в болница. Общо 966 са случаите за България, обяви на редовния брифинг проф. Мутафчийски.

С 5,6% е увеличаването на заразените от вчерашния ден досега. Активните случаи са 752.

22 от случаите са в София. В ИСУЛ - 5, в "Пирогов" - 2, във ВМА - 1, амбулаторни са 14.

Плевен бележи много съществен ръст - 19. Там пламна шивашко предприятие.

Предприятието е с над 1000 работнички – шивачки. На 19 април е хоспитализирана една от жените, работеща там.

В следващите изследвания се установяват двама от семейството, които са положителни. На 19 април от предприятието открихме 4 положителни, и от вчера от изследваните контактни лица – 33 проби, 19 от тях бяха положителни. Всички са без симптоми, с изключение на един техник, но са положителни за коронавирус. Заводът минава под 14-дневна карантина, уточни още доц. д-р Ангел Кунчев.

В Бургас - има 5 нови случая на болни с коронавирус, от тях трима са онкоболни.В Кюстендил - 2-ма, в Смолян - 1, в Сливен - 1, в Хасково - 1.

Медицинският персонал - 4-ма нови заразени. Броят им става 80. Във ВМА има двама - лекар и медицинска сестра в интензивния сектор на инфекциозна клиника. В ИСУЛ една медицинска сестра и в Хасково - медицинска сестра.

Излекувани са 170 души, 17, 6%, трима са нови. Общо 104 са мъже, 66 - жени, средната възраст е 47 години. Излекувани деца са 8.

Починали са двама души. Единият в "Света София" на 71 години с придружаващо заболяване - диабет, а другият във ВМА със сърдечна недостатъчност и белодробни заболявания.

Средната възраст на починалите е 64 години и половина.

В болници са 268 човека, 34 са в интензивни отделения, София остава най-голямото огнище с 556 случая. 144 са в болница, 22-ма са в интензивно отделение.

За подновяването на имунизациите, ген. Мутафчийски каза, че това не е кампания, която трябва да се свърши от днес за утре. Това е отваряне на дейността за в бъдеще, в първия ден може и да няма добре изградена организация, но са дадени подробни указания, добави Мутафчийски.

„Има практики на бивши педиатри, които са почти само от деца. Това, че сме дали възможност във вторник и четвъртък за дни за имунизация е да предупредим хората да не ползват личните лекари по това време за други цели, обясни д-р Ангел Кунчев.

На личните лекари приходите не зависят от броя на пациентите, които са преминали. Единственото, което се събира като такса, това е потребителска такса. Това не е променено, уточни Мутафчийски.

Ако в цялата здравна система някой не беше сериозно засегнат, това са личните лекари, защото те получават заплащане от НЗОК на базата на техните пациенти, каза Кунчев.

Ние никога не сме ограничавали потока от хора, които имат нужда, да, препоръчваме по телефона, но дейността не е прекъсвала, обясни още Кунчев. За зелените коридори това е най-добрият начин. Никога в една заповед не можем да опишем всички условия. Повечето лични лекари са отделени от общата част. Препоръчали сме имунизациите да не се правят в общи манипулационни. Вероятно няма кой по-добре да организира работата от тях самите, които сами знаят колко хора канят и как ще ги имунизират, добави Кунчев.