23 април 2020, 20:10

Премиерът Борисов взе участие в заседанието на Европейския съвет. Държавните и правителствените ръководители на ЕС продължават обсъждането на активните действия на общността за справяне с пандемията от COVID-19.

"Искаме да вдъхнем оптимизъм. Искаме да вдъхнем на хората увереност, че този кошмар ще свърши и един ден това ще е един лош спомен", заяви премиерът след срещата.

Той сподели, че медицинските екипи на много от колегите му казват, че сега сме в началото. Но с новата пътна карта за възстановяване към по-устойчива, стабилна и справедлива Европа иска да се вдъхне оптимизъм.

Следващата среща е на 6 май. Тогава отново ще се предоговаря финансовата рамка, за да се обедини с фонд за излизане от кризата.

В своето изказване премиерът е казал на европейските лидери, че не е хубаво да се подвеждат хората докато не се открие ваксина и лекарство.

Настоява се да се дадат още пари за проучване, ваксина и нови лекарства.

Борисов заяви, че разбира колко е тежко на хората да стоят вкъщи.

Изготвена е икономическа мярка за подпомагане на малкия бизнес под формата на грантове в размер на 173 милиона лева. Те са пренасочени от други европейски програми. Става въпрос за фирми със спад на оборота с поне 20%. Това са малки предприятия. Кандидатстването ще става по електронен път при максимално облекчена административна процедура. Министерството на икономиката ще разясни процедурата за кандидаствтане. Тя ще стартира в началото на месец май. След няколко дни се очаква да има предложение и за средния бизнес.

Бойко Борисов: Надяваме се юли месец да влезем в чакалнята на еврозоната. Към днешна дата ЕЦБ ни отговори, че абсолютно всичко, което е било необходимо е направено.

Премиерът заяви, че е приел ролята си на лош вестоносец. Поставена е задача пред правителството да запазят живота и здравето на българина. Той каза, че според него две големи компании в Европа са близо до откриване на ваксината.

Бойко Борисов: Но август е август. И ако има ваксини, ако може да сме подготвени, да ваксинираме населението, тогава ще отворим всичко. Ще видите, че много бързо ръстът на икономиките ще тръгне.