26 април 2020, 08:00

За денонощието новоустановените случаи са 56. От тях в болници са настанени 14.

Общият брой на заразените е 1290. Активните случаи са 1030.

При медицинския персонал има също три нови случая. Общо са 138. От Пирогов - един лекар, медецинска сестра и санитар.

Излекуваните са 205. За последните 24 часа има 8 нови. В Пирогов - 4, от тях две са медицински лица, санитари, в Сливен - 2, в Русе - 1, в Ямобл - 1.

През последното денонощие е починал мъж на 81 години във ВМА с хронична сърдечна недостатъчност, хронична обструктивна белодбробна болест и артериална хипертония като придружаващи заболявания. Общият брой на починалите е 55.

Общо 292-ма са приети в болница, 37 са в интензивни отделения.

В момента България се катери към следващия си пик. Достигнахме стойности, които до сега не бяха достигани. Възникват огнища, които са определени, със сравнително голям брой хора.

В света няма еднозначно мнение кое е по-добрият вариант за училищата – има две стратегии: едната е за пускане на по-малките ученици и детските градини, като целта е родителите да се върнат на работа. Всяка такава мярка може да доведе до много заразени, обаче. Вторият модел е пускане на по-големите ученици, защото им предстоят по-важни изпити, но и при тях може да се разчита на по-осъзнато поведение по време на епидемия – да носят маски, да спазват дистанция и да ползват дезинфектанти. Всичко това ще доведе до повече заразени, затова всички държави в света насочват повече ресурси към болниците и медиците – по цял свят започват да превръщат спортни зали в полеви болници – въпросът е можем ли да поемем този риск, попита генерал Мутафчийски.

Относно отваряне на малките къщи за гости, началникът на Щаба съобщи, че това не би се отразило съществено на психическото здраве на нацията, но със сигурност ще усложни епидемиологичната обстановка в страната.