28 април 2020, 08:45

20% от възстановителните планове за излизане от кризата ще бъдат насочени към сектор "Туризъм". Това са решили министрите на туризма на страните членки на свое заседание, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Николина Ангелкова, министър на туризма: На първо място, предложихме да се създаде т.нар. Компенсационен фонд при пътуванията, който да може да подпомогне осигуряването на ликвидност на туроператорите, от една страна, и от друга страна, да гарантира защитата напотребителите. Изключително важно е създаването на един такъв инструмент, за да може да се избегне този затворен кръг за невъзможност да се възстановяват средства между доставчиците на услугата и към потребителите.

Министърът на туризма Николина Ангелкова дава брифинг във връзка с проведената видеоконференция на високо ниво с министрите на туризма от държавите членки на ЕС на тема „Въздействията на разпространението на COVID-19 върху туризма“.

Ангелкова подчерта, че в момента е важно местните власти и бизнесът да обединят усилията си с оглед максимално бързо възстановяване след кризата.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Предложих и колегите от другите страни ме подкрепиха, да се създаде т.нар. Европейски компенсационен фонд при пътуванията, който да може да подпомогне ликвидност на туроператорите и да гарантира защитата на потребителите. Така ще избегнем този затворен кръг за невъзможност да се възстановяват средства, което би довело до масови фалити.

На видеоконференцията е огласено и създаването на Възстановителен план след започване на бавното възстановяване след излизането от кризата с вируса. Всеки един от нас – министрите на туризма, настоя туризмът да има своето видимо и ключово място, като се обединихме около цифрата – 20% от европейските средства да бъдат целево насочени към туризма, каза Ангелкова.

Предложили са да се създадат единни правила за поетапното отваряне на границите на ЕС, - между държавите-членки, и свързани с пътуването вътре в ЕС. Както и да има единен протокол и правила, свързани със спазването на единни здравни стандарти за местата за хранене и правилата, които туристите трябва да спазват.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Много е важно с ясни и позитивни послания и правила да се възвърне доверието на хората към пътуванията, допълни министърът. Всеки, който иска да пътува, ще гледа първо безопасните и здравословни условия, която предлага дестинацията.