29 април 2020, 08:00

За денонощието 50 са новите случаи, като от тях 20 са настанени в болници.

 Общият брой на заразените лица в България е 1437. Активните случаи са 1134.

При медицинския персонал има 5 нови случая. В Пирогов - 2 лекари и 1 медицинска сестра, в Плевен - 1 медицинска сестра и във Видин - една акушерка. Общият им брой до момента е 155. 

Излекуваните през последното денонощие са 21, общо са 243 случая (17% от всички заразени).

През последното денонощие са починали трима души. 

Жена от МБАЛ Сливен на 60 години с хронична сърдечна недостатъчност и исхемична болест на сърцето. Жена на 58 години от Пирогов с артериална хипертония. Мъж на 70 години в Пловдив със сърдечна недостатъчност от фамилиите в Брестовица. Общата бройка е 61.

287 са приетите до момента в болница. 39 са в интензивни отделения.

Изследваните проби за последното денонощие са 859. Общо направените тестове до момента са 45 208, което е 6 458 изследвани лица на милион население, ако сметнем, че населението на България е 7 милиона.

Проблемът със заразените във Видин 33-ма медици, което е почти 10% от персонала на видинската болница, може да доведе до проблем за обслужване на населението. Има две отделения, които са в сериозен проблем – неврологията и кардиологията, и пациентите там се насочват към Лом. Вчера Ананиев изпрати писма до околните болници за набиране на доброволци за обслужване на болницата във Видин.

Учениците няма да бъдат връщани засега в клас, съобщи ген. Мутафчийски. Постигната е договорка към края на май да бъде дадена възможност учениците от 7 и 12 клас да положат изпити и матури, като към момента се обмисля дали това да стане онлайн или децата да бъдат събрани в класните стаи. Масово ученици в клас засега няма да бъдат връщани.