30 април 2020, 08:45

Финансовата система на енергетиката е стабилна и в резултат на това с моя заповед от днес, срокът за плащане на сметките от битови потребители се удължава от 20 на 30 дни. Това заяви на брифинг пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Заповедта за удължаване на срока идва възоснова на направен подробен анализ на финансовите параметри, така че да има сигурност, че системата не би изпитала ликвиден проблем при възможност за разсрочване на плащанията на битовите потребители, обясни енергийният министър.

70% са редовните плащания от клиенти на електроенегийни дружества. В резултат, всички ЕРП-та са извършвали почти на 100% своите плащания към НЕК, което позволява удължаването на срока за плащане на сметки от битови потребители.

Битови потребители, на които е спряно захранването с електроенергия поради неплащане няма, категорична е министър Петкова. Тя призова да се търси възможност за безкасови плащания към електроенергийните дружества, с оглед мерките за безопасност.

НЕК на база мерките на правителството и направеното през годините, стабилизира своето финансово състояние и към настоящия момент бележи положителен резултат от 13 млн. лв, обясни в отговор на въпрос на БНТ за състоянието на НЕК министърът.

Тя коментира и по-високите сметки за парно през последния месец, като заяви, че в момента тече проверка от КЕВР на "Топлофикация" София и се очакват резултатите от нея.

КЕВР в момента преизчислява старата цена на газа, която е била в сила за предходния месец. Новата цена влиза в сила от 1 април, уточни министърът. Тя допълни, че консумацията на топлинна енергия през месец март е била по-висока. Цените ще бъдат коригирани, увери енергийният министър.