30 април 2020, 12:45

Министерството на земеделието, храните и горите ще въведе специална мярка за подпомагане на зеленчукопроизводителите, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева на извънреден брифинг в Министерския съвет. Мярката е била обсъдена тази сутрин с премиера Борисов, вицепремиера Красимир Каракачанов и земеделския производител Красимир Кумчев, който е и автор на мярката.

Земеделският производител Красимир Кумчев обясни, че е представил пакет от 6 мерки още на 13 март, които в условия на коронавирус трябва да се вземат, за да не се допусне продоволствена криза в страната. За щастие 5-те от тях вече функционират, каза той по време на брифинга с Десислава Танева. Остана да се одобри 6-тата мярка - допълнителната подкрепа за стимулиране на зеленчукопроизводството с допълнителни средства, каза Кумчев.

От днес земеделските стопани, които попадат в новия обхват на новата мярка 13.3, могат да заявяват площи.

За 3644 земеделски стопани, които досега попадаха в обхвата на необлагодетелствани райони по мярка 13.2, но които отпаднаха с предифинирането, първо ще получат компенсаторно плащане в размер на 25 евро на хектар.

Добрата новина е, че ЕП гласува включването на това плащане като възможно и за преходния период, който е 1+1 година. Това е изключително инициатива на България, която благодарение на всичките ни депутати в ЕП успя завчера да мине на комисия, посочи земеделският министър Десислава Танева.

България успя с още една инициатива в ЕП, касаеща значително по-голям брой земеделски стопани - сектор Тютюнопроизводство и преходно национална помощ за животновъдството. Това са овцете и козите без селекционен контрол. Гласува се в ЕП в комисията по земеделие се гласува възможността преходно национална помощ като инструмент да остане за преходния период, който в момента 1+1 година. Това е втори наш успех. Очакваме до юни месец да финализираме успешно тези две инициативи на България, които са в интерес на нашия земеделски сектор.

ЕК одобри 6-та нотификация, която България инициира през есента миналата година.

Предстои в рамките на две седмици да бъде отворена мярка 5.1 за подкрепа на сектор "Животновъдство". Мярка 4.1, мярка 6.3 също са отворени. Става възможно и дофинансирането на кандидати по мярка 6.1.

Това са актуалните възможности от три дни и нови възможности, които са на разположение на земеделската общност, посочи Танева.

Очаква се в най-кратък на производителите на грозде да им бъде предоставена нова подкрепяща мярка. Мярката е за бране на зелено с определена ставка на декара. Тя предвижда получаване на компенсаторно плащане на декар, ако сметнеш, че няма да можеш да реализираш продукцията си и да я обереш на зелено.