3 май 2020, 08:00

Националният оперативен щаб съобщи последните данни за ситуацията с коронавируса у нас.

Премиерът подчерта, че щабът никога не е бил разформирован. 

Бойко Борисов: От две седмици Щабът ме умолява да спра да се гаврите всяка сутрин с тях. Една част си вършат работата, има друга, която буквално идва да се заяжда с тях. Просто хората се преумориха. Те имат и операции планови, имат и друга работа. Умоляваха ме.

Той категорично отрече да има напрежение между него и ген. Мутафчийски. И предупреди, че тези спекулации са начин да се подрони работата и доверието в правителството и в Щаба. 

Ген. Мутафчийски заяви, че наистина е некоректно отразяване, че Щабът е спрял и подобна информация обезсмисля техните усилия.

Той напомни, че на медиите е съобщено още миналата седмица, че се обсъжда да бъде променен начина на оповестяване, защото според много от хората този начин насажда страх и фиксира вниманието на обществото.

Ген. Мутафчийски: Молбата за промяна за оповестяването беше лично наша. Дори ние искахме и по-далече да бъде - само с прессъобщения и ако има въпроси да бъдат към ресорните министерства и към щаба.

В началото на брифинга доц. Димо Димов, секретар на Щаба съобщи последните данни за ситуацията с коронавируса у нас.

Новите случаи за денонощието са 23, от тях в болница са 10, активните области са 9.

Общо 1611 са случаите у нас до момента. Излекуваните за последните 24 часа са 21. 

Починалите за денонощието са трима - мъж на 68 години в Благоевград, мъж на 80 години от Видин и жена на 82 години от Плевен.

Има починал лекар тази вечер в спешното отделение на Александровска болница. Той работи в центъра за Спешна медицинска помощ. Изписан е с отрицателни резултати и към момента на приемането е настъпил летален изход.