3 май 2020, 11:15

Премиерът Бойко Борисов, министърът на здравеопазването, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Националният оперативен щаб проведоха извънреден брифинг, на който беше обявено облекчаването на определени мерки, наложени заради ситуацията с коронавируса. 

По отношение на мерките, премиерът обобщи:

Инструкторите и издаване свидетелства за правоуправление - теория, практика, авиация, сухоземен, морски транспорт - от утре могат да се провеждат курсове. Изискванията са да се носят маски в автомобила и да има дезинфекция след всеки, който излиза. Изисква се и спазването на съответна дистанция.

Разрешават се индивидуалните спортове на открито. 

- Терасите в заведенията на открито могат да отворят - при строго определебни правла, които хората да спазват.  

Заведенията могат да отворят, след като минат проверки от РЗИ-тата и Агенцията по храните, каза премиерът.

- Абсолютно единомислие има относно  КПП-тата. След следобеда на 06 май ще могат да се махнат КПП-тата, каза премиерът. Той счита, че те са изиграли много голяма роля. Имаме определени места, където заграждаме улица, град, махала и ще продължим да действаме по този начин, ако се наложи, допълни премиерът.

- Детските градини и яслите няма да отварят към момента. 

- Постигнато е съгласие за учениците в 7-и и 12-и клас  - да бъде създадена организация, за да може да се проведат изпитите в срок.

Във връзка с двата смъртни случая на медици у нас, министър Ананиев заяви, че всички епидемиологични мерки, които се изпълняват досега, ще се изпълняват при още по-строг контрол.