9 май 2020, 08:00

Секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов представи актуални данни във връзка с разпространението на коронавируса в страната.

За деня са изследвани 1777 проби. Общо 56 105, което отнесено към 1 млн. от населението е 8015. Установени са 46 новозаразени с коронавирус в страната, от тях в болница са 22.

Активните области са 11, като нова област е Търговище.

Общият брой на лабораторно потвърдените случаи е 1911.

В Кърджали е установен случай на репозитивиране на коронавирусна инфекция. Подобни случаи са констатирани в редици други държави. Според експерти на СЗО не се касае за ново заразяване, а по-скоро за репозитивиране на коронавирус, който е мигрирал в долните дихателни пътища. 

Общата бройка наизлекуваните е 422. От ВМА има 6-има, "Пирогов" - двама, подадени амбулаторни - 10, Сливен Бургас и Кюстендил обявиха по един новоизлекуван пациент.

Починалите пациенти вече са 88. Има нови два случая освен обявените вчера двама. За денонощието това са - мъж на 84 години от "Пирогов" с артериална хипертония, мозъчно-съдова болест и исхемичен мозъчен инсулт, жена на 52 години от Ямбол с артериална хипертония и стенокардна симптоматика, мъж на 86 години от Благоевград с диабет, исхемична болест на сърцето, и мъж на 74 години от столично лечебно заведение с онкологично заболяване.