10 май 2020, 00:00

Секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов представи актуални данни във връзка с разпространението на коронавируса в страната.

За изминалото денонощие са изследвани 1126 проби, общият им брой към момента е 57 231, което отнесено към 1 милион от населението е 8175.

Установени са 44 новозаразени случая, от тях в болница са 11. Активност е отбелязана в 11 области. Общият брой на лабораторно потвърдените случаи на коронавирусна инфекция в страната е 1955.

15 от новозаразените са в Благоевград, 7 в София - 7 в "Пирогов", двама във ВМА, един в "Света Анна" и трима амбулаторни, в Пазарджик има 5 нови случая, във Видин - 4, в Кюстендил - също 4, в Ямбол - 3, в Плевен - 2, във Враца, Кърджали, Монтана и Сливен - по един.

Наблюдаваната повишена активност в Благоевград се дължи на установено огнище на заразата в село в община Сатовча. РЗИ е предприела всички епидемични мерки и са установени контактните лица на първия случай.

Има три нови случая на заразен медицински персонал - един на лекар и две медицински сестри. Те са в "Пирогов" и в болницата в Пазарджик.

Броят на излекуваните е 444. За последното денонощие са 22 - във ВМА са 5, в "Пирогов" са 3, амбулаторни случаи в област София са 11, в Кюстендил - 2 и в Сливен - 1.

Общият брой на починалите е 90. Има два нови случая - на мъж на 66 години с онкологично заболяване, починал в "Пирогов", той е бил с два отрицателни PCR-а, като на 4 май се е позитивирал тестът за коронавирус с PCR и в резултат на развита остра дихателна недостатъчност е починал. Вторият случай е на мъж на 80 години в "Александровска" болница, той е бил с редица придружаващи заболявания.

Към момента в болници са 389 пациенти, от които 56 са в интензивни отделения.