Мнението на специалистите

Доц. д-р Мария Юнакова, председател на Съвета на директорите, СБАЛАГ "Майчин дом"


Д-р Геновева Тачева, д.м., зам.-директор по лечебната дейност в СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев"


Д-р Сергей Славов, дм, Клиника Родилна зала на СБАЛАГ „Майчин дом“


Д-р Мила Петрова, ръководител на Клиниката по медицинска онкология в МБАЛ „Надежда“


Доц. д-р Даниела Авджиева, д.м., началник Клиника по ендокринология, генетика и диабет на СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев"


Д-р Мирослава Генадиева, акушер-гинеколог в МБАЛ "Надежда"


Проф. д-р Александър Оскар, ръководител на Клиниката по очни болести в УМБАЛ "Александровска" и на Катедра по офталмология към Медицински факултет на МУ – София


Проф. д-р Иван Литвиненко, началник на Клиниката по неврология в СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев"


Д-р Васил Михайлов, лекар във ваксинационния център на УМБАЛ „Александровска“


Проф. д-р Георги Байчев, д. м., онколог в Клиника по гръдна хирургия на ВМА


Д-р Кристина Чачева, ръководител на сектор "Пренатална диагностика и терапия“ в МБАЛ „Надежда“


Проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия в УМБАЛ "Александровска"


Д-р Георги Желязков, изпълнителен директор на МБАЛ Добрич


Проф. Ивайло Търнев, Ръководител на Клиниката по нервни болести и на Експертния център по наследствени нервни и метаболитни заболявания в УМБАЛ „Александровска“


Д-р Георги Стаменов, МБАЛ "Надежда"


Проф. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на СБАЛАГ "Майчин дом"


Д-р Благомир Здравков, изп. директор на СБАЛДБ "Проф. Д-р Иван Митев"

 


Проф. Боряна Делийска

Проф. Боряна Делийска

Началник на Клиниката по нефрология
УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Още когато ваксините не бяха достъпни за всички, излязоха препоръки за болните с бъбречни заболявания, които трябва да се ваксинират с предимство. Защото едно такова заболяване е предпоставка за влошаване на бъбречната функция вследствие на COVID-19. Тези пациенти по-лесно се разболяват и при тях има предиспозиция за по-тежко прекарване на коронавирусната инфекция. Особено ако са диабетици с влошена бъбречна функция. При диабетиците, при диализно болните вероятността от тежко протичане, с лоша прогноза, е много голяма. Освен това COVID-19 може да влоши съществуващо бъбречно заболяване. И не на последно място инфекцията с коронавирус може да е причина да се развие ново бъбречно заболяване при хора, които никога досега не са имали проблем с бъбреците. Всеки ден приемаме такива пациенти и искам да ви кажа, че част от тях са в толкова напреднало състояние вследствие на COVID-19, че се налага направо да ги поставим на хемодиализа. Говоря за млади хора в активна възраст, за които животът е пред тях. Това е травма както за боледуващия, така и за лекуващия лекар, който няма как да остане безразличен.


Проф. Д. Константинов

Проф. д-р Добрин Константинов

Началник на Клиниката по детска хематология и онкология
УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Пандемията от COVID-19 породи доста очаквания, някои от които много негативни. Децата със злокачествени заболявания теоретично имат по-слаб имунитет, съответно се очакваше, че реактивността им към нов вирус може да е понижена и да има усложнения. Факт е, че към този момент не се потвърди абсолютното негативно очакване за по-тежко протичане. По отношение на ваксините приехме консенсуса, който беше утвърден в цял свят, че пациентите със злокачествени заболявания, при медицинска индикация, е препоръчително да бъдат ваксинирани със спазване на един универсален принцип: поне 6 месеца след приключване на лечението на злокачественото заболяване или 1 година след трансплантация на стволови клетки. Другото положение, което е много важно и се опитваме да въведем и в България е, че във времето на активно лечение е препоръчително всички, които се намират около детето със злокачествено заболяване, да бъдат ваксинирани. Целта е да получим т.нар. пашкул – всички наоколо да бъдат защитени чрез ваксината и по този начин да защитим детето, като намалим до минимум шанса да боледува.


Проф. А. Гудев

Проф. д-р Асен Гудев

Началник на Клиниката по кардиология
УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Здравейте! Аз съм проф. Асен Гудев, началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. COVID-19 нанесе много големи щети на пациентите със сърдечно-съдови заболявания. Това са пациентите с най-висок риск от тежко протичане на болестта поради наличие на исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност (която често е съчетана и с намалена функция на бъбреците, анемия, нисък кислород ). Една COVID-19 инфекция води до изключително тежко протичане, заедно с висок риск от летален изход. Най-доброто нещо, което можем да направим за нашите пациенти, е да ги мотивираме да се ваксинират, за да избегнат подобен сценарий. Дори и да се разболеят, ако са ваксинирани, протичането е доста по-леко и вероятността от настъпване на тежки усложнения намалява значително. Още преди COVID-19 имахме убедителни данни и винаги сме препоръчвали на нашите пациенти да се ваксинират против грип. Това беше изключително успешно, с много голям ефект. Има сериозни научни публикации, че дори обикновената антигрипна ваксина намалява риска от инфаркт, от летален изход. А имайте предвид, че антигрипните ваксини са много по-неефективни в сравнение с иРНК ваксините срещу COVID-19. Така че просто е неразумно ние да губим предимствата на модерната медицина. Още веднъж призовавам пациентите с хронични сърдечни заболявания, които са изключително висок процент в българската популация (исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, сърдечна недостатъчност, клапни заболявания, кардио миопатии), моля ви, ваксинирайте се! Това е най-сигурният начин да предотвратим тежко протичане на COVID-19, да си спестите влизане в болница и престой в интензивно отделение.


Д-р Магдалена Баймакова, д.м.

Д-р Магдалена Баймакова, д.м.

Първа клиника по инфекциозни болести
Военномедицинска академия

Историята е показалa, че в хода на невидимата война с инфекциозните патогени най-мощното средство за защита е превенцията и нейният основен инструмент – ваксинопрофилактиката. Битката се печели, когато сме подготвени предварително, а именно с поставянето на ваксина. През изминалата година не само науката, но и практиката доказаха, че ваксините срещу COVID-19 са ефективни и полезни. Чрез тях се намали в значителна степен рискът от тежко боледуване, хоспитализация и смърт. При заразните патогени е от особена важност колективна борба, поради което е необходимо всеки гражданин да помогне на обществото, в което живее. Поставяйки си ваксина, Вие защитавате не само себе си, но и спомагате за по-бързото овладяване на пандемията.


Д-р Цветан Тричков

Д-р Цветан Тричков

Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология
Военномедицинска академия

Ваксинацията срещу COVID-19 е важна за всички нас, но при трансплантираните пациенти е от критично значение. Според най-новите проучвания в областта на трансплантологията имунизираните с бустерна доза реципиенти имат сигнификантно намален риск от развитие на усложнения и летален изход при инфекция с вируса.


Доц. Милена Енчева

Доц. Милена Енчева

Ръководител на Клиника по пневмология и фтизиатрия
Военномедицинска академия

ЗАЩО ВАКСИНАЦИЯТА СРЕЩУ COVID-19 ВСЕ ОЩЕ Е ЗНАЧИМ ФАКТОР В БОРБАТА С ИНФЕКЦИЯТА?

В ежедневната си клинична практика все още срещам не малък брой пациенти, които не са боледували от SARS-CoV2 и не желаят да се ваксинират. Има и такива, боледували преди година – с леки или тежки симптоми, но след това също не се ваксинират. Не желаят… Въпреки че са видели и неблагоприятните страни на болестта.

Истина е, че влизаме в третата година на пандемията по-опитни, по-знаещи, по-мъдри, по-силни. Сега има много хора, които са преболедували и/или са ваксинирани. Хора, които вече се считат за недосегаеми от вируса. За съжаление обаче, той все още не е престанал да циркулира около нас. Това важи с голяма сила за общества като нашето – с ниско ваксинационно ниво. По тази причина все още продължаваме да приемаме в болницата пациeнти с COVID-19, които боледуват тежко, със значимо белодробно засягане, с бързо развитие на тежка дихателна недостатъчност, с увреда на много органи и системи. Все още смъртността, свързана с или причинена от COVID-19, остава безмислено висока. Защото в повечето случаи това е предотвратима смърт. След всеки изгубен живот си казваме: „Ако беше ваксиниран, нямаше да се стигне до тук...”.  Истина е, че ваксинираните пациенти много, много рядко развиват тежки усложнения, най-вече дихателна недостатъчност с фатален изход.

Другият много голям и актуален проблем продължава да бъде т. нар. пост-COVID синдром – месеци наред след преболедувана коронавирусна инфекция пациентите имат симптоми поради проблеми с различни органи и системи, което води до продължително лечение, намалена трудоспособност, а понякога – и до инвалидизация. За последните няколко седмици сме хоспитализирали пациенти с бактериални пневмонии, с белодробни абсцеси, тежки гъбични инфекции, белодробна емболия (от лека до масивна форма), цистити, пиелонефрити, неконтролирана артериална хипертония, ритъмни нарушения, инфаркти и инсулти, отключени от инфекцията автоимунни болести, полиневропатии, захарен диабет и други метаболитни нарушения. Всички тези страдания могат да се спестят на пациентите и здравната система чрез ваксинация. Ваксините наистина спасяват живот и предпазват от усложнения и продължителни страдания.

Наскоро видях коментар, че ваксините можели да причинят или да доведат до подобни усложнения, до тромбози и до неврологични нарушения. Ваксината срещу COVID-19 е аналогична на всяка ваксина, помогнала в борбата на човечеството с тежките инфекции. Никой не отрича нежеланите ефекти, както след много други ваксини в задължителния имунизационен календар. COVID-19 причинява масово тежки и нежелани последици, с които се борим месеци наред, които инвалидизират и от които се умира.

Винаги се питам как е възможно някой да твърди, че се страхува от ваксините, а не се страхува от COVID-19 и изхода на болестта? След толкова много жертви на вируса?

Всеки ден, наблюдавайки пациентите с активна тежко протичаща инфекция и тези, които на третия месец от началото на болестта все още не могат да дишат без допълнително подаден кислород, които се борят с бактериалните инфекции и тромбозите, ми се иска да поканя всеки, който се страхува или отрича силата на ваксинацията, да се погрижи с нас за тези пациенти, да види очите им, да ги попита биха ли избрали отново да преживеят този ад.

Наскоро една световноизвестна личност каза в свое интервю, че не желае да се ваксинира по принуда, че иска да има право на избор… Аз също искам да имам право на избор! Искам да лекувам онези, които са положили усилия, за да запазят своето здраве и пазят здравето на околните. Искам пациентите с тежък COVID-19 и неговите усложнения да се броят на пръсти и в нашите специализирани клиники да има място за хора с други заболявания, които също имат нужда от нашите грижи.


Проф. Иван Поромански

Проф. Иван Поромански

Изпълнителен директор
УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

Ваксинирането срещу COVID-19 трябва да бъде напълно осъзнат акт на доверие в медицината и постиженията на науката. Напредъкът на човечеството се базира на науката – ваксинацията е част от този процес.


Д-р Диана Димитрова

Д-р Диана Димитрова

Ръководител Мултипрофилно спешно отделение
УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

Ползата от ваксините срещу COVID-19 се доказва от факта, че най-голям процент от постъпилите за лечение при нас са неваксинирани лица, а единичните случаи на ваксинирани са пациенти с редица придружаващи заболявания. Ваксината дава не само свобода, но и живот!


Проф. Николай Габровски

Проф. Николай Габровски

Началник на Клиника по неврохирургия
УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

Науката показва абсолютно нееднозначно, че ваксините спасяват животи.


Проф. Христо Шивачев

Проф. Христо Шивачев

Заместник-изпълнителен директор по медицинската дейност
УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

Човечеството събра достатъчно опит и доказателства за това, че ваксините помагат и спасяват животи. Вярвам, че българите ще ни позволят да ги убедим да направят нещо добро за себе си и за близките си.


Д-р Симеон Алтънов

Д-р Симеон Алтънов

Лекар ординатор в Клиника по ортопедия
УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

От ден първи поставям ваксини в МЦ „Пирогов“ и никога не съм имал съмнение в тяхната полезност. През 1903 г. България е втората държава в света, която въвежда ваксинацията срещу едра шарка. Последният регистриран случай на едра шарка в България е през 1926 г. Смъртността при децата е намалена драстично и при преброяването през 1934 г. в страната ни е отчетен прираст на населението. И това, ако не е достатъчно доказателство за полезността на ваксините, кое може да бъде?


Д-р Иван Мартинов

Д-р Иван Мартинов

Началник на Отделение по инвазивна кардиология
УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

Много трудно се променят убеждения и нагласи в обществото, особено когато са плод на недостоверни източници на информация. Вече са налице достатъчно доказателства, че ваксините действат. За сравнение, при неваксинираните лица наблюдаваме много по-често съдови усложнения, вкл. инфаркти и периферни тромбози. Време е разумът да надделее.


Проф. Коста Костов

Проф. Коста Костов

Консултант по белодробни болести
УМБАЛ „Св. Анна“, София

Една епидемия срещу инфекциозен агент с непредвидима агресия може да бъде контролирана чрез прилагане на комплексни противоепидемични мерки – индивидуални и обществени.

Задължителен компонент на противоепидемичните мерки е ваксинацията, която противодейства както на индивидуално, така и на обществено ниво.

На индивидуално ниво ваксинацията срещу SARS-CoV-2 осигурява надеждна защита срещу хоспитализация, тежко боледуване, интензивно лечение и фатален изход.

На обществено ниво, поради спад на инфекциозния вирусен товар на индивидуално ниво, ваксинацията води и до спад на разпространението на инфекцията сред засегнатата популация.

Ваксинирайте се, ако сте на възраст над 60 години, ако имате придружаващи болести с повишен риск от тежко протичане на инфекцията (артериална хипертония, диабет, затлъстяване, хронични сърдечни и белодробни болести, злокачествена болест, която не лекувате с потискащи имунитета медикаменти)!

Ваксинирайте възрастните си родители, ако не сте го направили досега.

Ваксинирайте се, ако сте в по-млада възраст, но имате професия, която ви среща ежедневно с много хора и ви поставя в непрекъснат риск от инфектиране. 

Ваксинирайте се, ако не искате да боледувате тежко и с непредвидим изход!

Ваксинирайте се, ако искате да бъдете по-малка заплаха за семействата си и околните!

Ваксинирайте се, но продължавайте да спазвате комплекса от противоепидемични мерки, за да не бъдете неволен безсимптомен преносител на инфекция.

Информираното решение за ваксиниране снижава значително риска за Вас, близките Ви и цялото общество.

Индивидуалното решение за ваксиниране е етично решение в полза на всички.

Ваксинирането на голяма част от населението затваря вратите на вируса към болниците и реанимациите и дава възможност за придобиване на максимално висок колективен имунитет и трансформиране на пандемията по подобие на ендемичния грип и ендемичните сезонни „настинки“, протичащи на малки сезонни взривове, със значително по-малки поражения за индивида и обществото.


Д-р Светлозар Георгиев

Д-р Светлозар Георгиев

Неврохирург
УМБАЛ Бургас

Препоръчвам ваксинацията, защото както статистиката, така и ежедневните ми наблюдения показват, че ваксинираните много по-леко прекарват вируса, по-рядко стигат до болнично лечение, реанимация и фатален изход. Категорично мога да го заявя и да се подпиша, защото го преживях и лично – разболях се след като се ваксинирах и заболяването ми премина сравнително леко.


Д-р Даниел Петков

Д-р Даниел Петков

УНГ
УМБАЛ Бургас

В моята практика зачестяват случаите на хора, които търсят помощ по повод на пост-COVID усложнения. Това са неврити на слуховия нерв, тежки възпаления на околоносните кухини, изостряне на хронични заболявания. Категоричен съм, че ваксинацията предотвратява тежкото протичане на COVID-19, както и пост-COVID усложненията. Често се случва и да правим трахеостомия на пациенти, които са в много тежко състояние и интубирани. Всички те са неваксинирани пациенти – нямаме ваксиниран пациент, стигнал до подобно състояние.


Д-р Здравка Инджова

Д-р Здравка Инджова

Анестезиолог-реаниматор
УМБАЛ Бургас

За съжаление все още няма лечение за COVID-19. Единственото средство за предпазване и по-леко протичане е ваксинацията, не само на това вирусно заболяване, а и на много други. Работя в „Спешно отделение“, всеки ден през нас минават хора, които отказват да се ваксинират, защото се чувстват безсмъртни и казват „това няма да се случи на мен“. Вярно е, че „всеки сам си преценя“, но това, което виждаме всички, е, че при ваксинирани COVID-19 преминава наистина като „леко грипче“. Аз самата съм ваксинирана с три дози, при мен се случи точно така.


Д-р Хрипсиме Каспарян

Д-р Хрипсиме Каспарян

Педиатър
УМБАЛ Бургас

Подкрепям ваксинацията, защото първо води до по-леко преболедуване. В работата ми и в болницата, и в кабинета ежедневно се срещам с много пациенти с коронавирус. Ваксинирайки се, първо предпазвам себе си, близките си и пациентите си. Дори да се заразя, вирусният товар, който нося, няма да доведе до заразяване на много хора около мен. Всички развити държави в света са с висок процент ваксинирано население и аз вярвам, че само така ще можем да се преборим с вируса, да свалим мерките и да се върнем към нормалния начин на живот.


Д-р Антонио Душепеев

Д-р Антонио Душепеев

Акушер-гинеколог
УМБАЛ Бургас

Подкрепям ваксинацията, защото много отдавна е утвърден и доказан метод за предпазване от смъртоносни заболявания!


Проф. д-р Вилиян Платиканов

Проф. д-р Вилиян Платиканов

Ръководител на Клиника по анестезиология и интензивно лечение
УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна

Митове и реалности за ваксините: мит е, че ваксините не допускат заразяване, мит е, че ваксините тровят по някакъв начин организма, мит е, че ваксините не помагат. Реалност е ниската ваксинационна плътност у нас, реалност е високата смъртност у нас, реалност е корелацията между тези две променливи величини.


Доц. д-р Красимира Ненова

Доц. д-р Красимира Ненова

Клиника по вътрешни болести
УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна

Животът не е даденост и възможността да го защитим от ваксинопредотвратимо заболяване, каквото е COVID-19 инфекцията, е в нашите ръце!


Д-р Божидар Друмев

Д-р Божидар Друмев

Клиника по пневмология и фтизиатрия
УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна

Колкото по-висок е процентът на ваксинация, толкова по-малък е рискът от тежко протичане или смърт.


Доц. д-р Дарина Митева

Доц. д-р Дарина Митева

Ръководител на Клиника по пневмология и фтизиатрия
УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна

Ваксинирайте се! Ценете своя живот и живота на тези, които обичате!


Доц. д-р Мария Димова

Доц. д-р Мария Димова

Ръководител на Клиника по вътрешни болести
УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна

В своето развитие човечеството се е преборило с множество заболявания, част от които са изчезнали от лицето на Земята благодарение на успешно разработени ваксини. Напредъкът на науката и медицината, в която безусловно вярваме и която е донесла просперитет и благоденствие на хората в днешно време, е изключителен. Ще се справим, ще преминем и през пандемията на COVID-19, защото имаме ефективни ваксини срещу коронавирус!


Доц. д-р Валентина Димитрова

Доц. д-р Валентина Димитрова

Отделение за интензивно лечение и неинвазивна вентилация
УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна

Ваксинацията срещу COVID-19 е най-ефективният за момента, сигурен и надежден начин за предпазване от тежко боледуване и смърт. Това е пътят за изграждане на колективен имунитет. Доказано, ваксинацията спасява човешки животи.


Доц. д-р Диана Петкова

Доц. д-р Диана Петкова

Клиника по пневмология и фтизиатрия
УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна

През последните столетия ваксините са спасили милиони човешки животи. Така едрата шарка, туберкулозата, полиомиелитът и много други инфекциозни заболявания успешно се контролират в целия свят. В натрупания опит за последните две години на пандемията, причинена от SARS-CoV-2, мога уверено да заявя, че ваксините са ефективни и предпазват от смърт и тежко заболяване. Данните от клиничните изпитвания се потвърдиха от медицината на реалния живот.


Доц. д-р Диана Радкова

Доц. д-р Диана Радкова

Втора клиника по инфекциозни болести
УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна

Ваксинацията е изпреварващо времето действие.


Доц. д-р Цонко Паунов

Доц. д-р Цонко Паунов

Катедра „Инфекциозни болести, епидемиология и тропическа медицина”
УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна

Над 220 години имунизацията доказва своята ефективност в борбата със заразните болести. Единствено ваксината дава шанс да избегнем дадено инфекциозно заболяване или тежките последствия от него. Дайте си шанс!


Проф. д-р Цеца Дойчинова, д.м.н.

Проф. д-р Цеца Дойчинова, д.м.н.

Началник на Клиника по инфекциозни болести
УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, Плевен

Многобройни проучвания категорично показват, че група инфекциозни заболявания, които в миналото са създавали драматични ситуации в човешкото общество, вече са успешно овладяни в много страни. Една болест – едрата шарка – е глобално ликвидирана. За други инфекции може да се твърди, че днес тежестта им е значително намаляла и перспективите за елиминиране са обнадеждаващи, като например полиомиелит, рубеола, морбили. Всичко това е постигнато чрез масова имунопрофилактика. Парадоксално, но с утвърждаване постиженията на приложната имунология, става по-актуална съпротивата срещу имунизациите. Напоследък все по-упорито се пледира за отричане на ваксините, като се посочват разнообразни аргументи. Обособените антиимунизационни движения внушават колебание спрямо имунопрофилактиката с крайна цел отказ, лансират твърдения за безполезност или „огромна опасност” от провеждане на имунизации. Антиимунизационните движения, възникнали като религиозни догми, днес се базират главно на правно-етични мотиви и псевдонаучни концепции. Има огромни доказателства, разобличаващи несъстоятелността на разпростаняваните заблуди, но влиянието върху определени слоеве на обществото продължава. Епидемиите от ваксинопредотвратими инфекции в света през последното десетилетие показаха пагубните последици от непълния имунизационен обхват на населението, резултат от въздържане от имунизиране. Всичко това поставя нови предизвикателства и отговорности пред общественото здраве и в частност пред инфекционисти, имунолози, педиатри, епидемиолози, общопрактикуващи лекари, здравни медиатори и социални работници, но не по-малка е ролята и на отделния човек, неговата култура, образование и възпитание в отговорност към обществото, членове на което сме всички.


Д-р Величко Пенчев

Д-р Величко Пенчев

Началник на Отделение по спешна кардиология – COVID
УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, Плевен

Първоначално SARS-CoV-2 се смяташе за респираторно заболяване, но вече знаем, че засяга и други органи и системи. Инфекцията и начинът, по който организмът реагира на нея, може да засегне сърцето, кръвоносната система, мозъка, бъбреците, черния дроб, стомашно-чревната и други системи. Смята се, че много от симптомите са свързани с вируса, увреждащ ендотелните клетки (клетките, които покриват всички кръвоносни съдове в нашето тяло). Това е фактор, поради който хората със съществуващи сърдечни и циркулаторни заболявания са изложени на по-висок риск от усложнения при инфекция с COVID-19.

Някои от начините, по които COVID-19 може да засегне сърцето и кръвоносната система, са:

  • Образуване на тромби (кръвни съсиреци);
  • Ускорен пулс (сърцебиене);
  • Възпаление на сърдечния мускул и обвивките му (миокардит и перикардит);
  • Синдром на такоцубо (синдром на разбито сърце).

Единственият начин да се въздейства на заболяването в глобален и локален мащаб, както и да се избегнат уврежданията на прицелните органи и системи, е ваксинацията!

Ваксинaцията срещу COVID-19 е особено важна за хората със сърдечно-съдови заболявания. Ако сте ваксинирани, е по-малко вероятно да се заразите с вируса. Ако все пак се заразите, шансовете, че инфекцията ще бъде сериозна или ще е необходима хоспитализация, са много по-малки. Ваксините на Moderna, Johnson & Johnson и Pfizer/BioNTech са безопасни и ефективни за хора със сърдечно-съдови заболявания. Страничните ефекти няма да бъдат по-тежки за тях, отколкото за хората без такива.


Доц. Явор Иванов

Доц. Явор Иванов

Началник на Клиника по пневмология и фтизиатрия
УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, Плевен

Ваксинирането с наличните ваксини срещу COVID-19 е средството, доказало в клиничната практика, че намалява риска от тежко боледуване с прием в болница и смърт. При неваксинираните пациенти изходът от болестта и последствията са непридвидими, независимо от лечебното поведение.


Д-р Митко Груев

Д-р Митко Груев

Началник на Отделение по анестезиология и интензивно лечение
МБАЛ Добрич

Защо има полза от ваксините?

След като се разбра, че COVID-19 е с много висока вирулентност и смъртност, светът възложи големи надежди на ваксинацията срещу COVID-19. За жалост не всички надежди се оправдаха, тъй като ваксинирането не спря пандемията.

Имунизацията без съмнение носи изключителни ползи за защита на общественото здраве.

Ползи от ваксинацията са :

  • Вероятността ваксинирано лице да предаде инфекциозно заболяване на други лица е по-малка, така че ваксинацията може да помогне за предпазване на лицата, които не могат да бъдат ваксинирани.
  • Болестта протича значително по-леко при ваксинираните.
  • Ваксинацията допринася за намаляване на тежестта върху болниците и здравните системи.
  • Ваксинацията срещу COVID-19 намалява броя на тежките и на смъртните случаи.“

Д-р Косте Костойчиноски

Д-р Косте Костойчиноски

Началник на отделение по кардиология
МБАЛ Добрич

COVID-19 e заболяване, което може да засегне повече органи. Острата фаза често минава с лека симптоматика като при грип, до тежки пневмонии с дихателна недостатъчност, прояви на гастроинтестиналния тракт, неврологична симптоматика и т.н. Сърдечно-съдовата система може да бъде ангажирана както в острия, така и в пост-ковидния период, като патологичният процес се харaктеризира с коагулационни нарушения, ритъмно-проводни нарушения, перикардит, миокардит и други. Протичането на заболяването при пациенти със сърдечно-съдови заболявания е принципно по-тежко и хората с предшестващи сърдечно-съдови заболявания влизат в една от най-рисковите групи по отношение усложнения от COVID-19 инфекция. Това е свързано с генерализираното засягане на микроциркулацията и по-изразената цитокинова буря в хода на заболяването. Тези фактори обуславят необходимостта от адекватна защита при тази лесно „ранима“ популация пациенти. В настоящия етап ваксинирането срещу COVID-19 представлява единственият наличен начин за предпазване от тежко протичане на инфекцията, хоспитализация и смъртен изход. Ефективната и мащабна ваксинация е най-добрата стратегия за преодоляване на пандемията.


Д–р Деница Божидарова

Д–р Деница Божидарова

пулмолог, COVID-сектор на Инфекциозно отделение
МБАЛ Добрич

По време на ежедневната си работа с пациенти с COVID-инфекция както при амбулаторно проследяваните, така и при хоспитализираните отчитам значително по-леко протичане при ваксинираните с пълен курс, независимо от вида на ваксината. При пациентите в доболничната помощ с приключен пълен курс на ваксинация се наблюдават леки симптоми, предимно от горните дихателни пътища, които се овладяват с противовирусни и симптоматични средства. Малък е броят на хоспитализираните болни с приключен пълен курс на ваксинация. При тях преобладават диспептичните оплаквания, рядко се стига до пневмонии, а изключително рядко до дихателна недостатъчност и нужда от кислородолечение.


Доц. Свитлана Бачурска

Доц. Свитлана Бачурска

Началник на Клиника по патология
Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология

Ваксината е едно от най-великите открития на медицината и науката. Благодарение на нея в днешно време инфекциозни заболявания като вариола, коклюш и дифтерия са изцяло ирадикирани или със сведена до минимум заболяемост. Имаме щастието нашите деца, както и ние самите да сме предпазени/никога да не сме се срещали с тези така опасни и инвадилизиращи инфекции. През последните години се сблъскахме с ново опасно предизвикателство, което отне много човешки животи. Но с COVID-ваксината имаме шанс да се справим и с тази пандемия. Аз, като лекар и майка, съм избрала да ваксинирам себе си и моето дете. Това е отговорният избор – към нас самите, децата ни и към нашето общество. Бъдете отговорни! Ваксината спасява животи!


Проф. д-р Иглика Спасова Михайлова

Проф. д-р Иглика Спасова Михайлова

Началник отделение по перкутанно лъчелечение
Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология

Аз и моето семейство се имунизирахме с ваксина срещу COVID-19 веднага щом ваксината беше налична в нашата страна. Препоръчвам на пациентите с онкологични заболявания също да го направят, за да се предпазят от активна инфекция и боледуване. Това трябва да се направи след индивидуална преценка, липса на противопоказания и в определен етап от лечението на онкологичното заболяване, с цел добра поносимост и избягване на усложнения.


Доц. Кирил Попов

Доц. Кирил Попов

Началник на Клиника по УНГ
Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология

Първите прояви на COVID-19 са в областта на нашите органи и рискът от заболяване на персонала е най-голям. В нашата клиника всички – 100% – сме ваксинирани. Това ни пази и позволява да продължаваме нашата работа. Според СЗО онкологичното заболяване не е противопоказание за ваксинация. Препоръчваме нашите болни да се ваксинират.

Твоят личен принос

Свали мобилното приложение ViruSafe – включи се и помогни като отчиташ своето здравословно състояние всеки ден. виж защо е важно

Google Play и логото на Google Play са запазени марки на Google LLC.

App Store® и iPhone® са запазени марки на Apple Inc., регистрирани в САЩ и други държави.