22 декември 2020 г.

Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност”, Управляващ орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 г. (ОПИК 2014-2020) уведомява, че на засегнатите от временни противоепидемични мерки бизнеси ще бъде осигурен оборотен капитал след кандидатстване с проект и одобряването му, съгласно обявената от Министерство на икономиката и Национална агенция за приходите схема „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“. Схемата е обявена в изпълнение на процедура чрез директно предоставяне “Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки чрез прилагане на схема за подпомагане от Национална агенция за приходите (НАП)”

Бюджетът на схемата е 156 млн. лева, като финансирането от Европейския фонд за регионално развитие е 132 600 000 лв., а националното съфинансиране – 23 400 000 лв. Средствата са осигурени по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК).

Задължително условие е кандидатите да са преустановили изцяло или частично (напр., ресторант, който извършва единствено доставки по домовете; затворен магазин в МОЛ и др.) своята дейност в условията на временните противоепидемични мерки.

Условията за кандидатстване и Условията за изпълнение и приложенията към тях са налични на следният интернет сайт: https://nra.bg/page?id=799

Подаването на заявлението по схемата се извършва изцяло по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра и придружителните документи. Формулярът  за кандидатстване по процедура „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“ е  достъпен за всички юридически лица, с достъп за подаване на данни и документи към НАП с КЕП. Достъпът до процедурата ще се осъществява през портала за Електронни услуги на НАП (https://inetdec.nra.bg/), след избор на електронната услуга „Подаване на документи за подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“.

Допълнително, в случай на законови промени, водещи до облекчени Условията за кандидатстване и Условията за изпълнение и приложенията към тях, те ще бъдат променени след влизане в сила на изменените актове.