5 януари 2021 г.

Британските власти обявиха нови, по-строги ограничителни мерки във връзка с разпространението на COVID-19, като на територията на цялата страна се въвежда карантина. 

Жителите на Великобритания не трябва да напускат домовете си, освен ако нямат основателна причина за това. Те могат да излизат, в случай че:

  • Пазаруват стоки от първа необходимост - за себе си или за друг човек в уязвимо положение;
  • Ходят на работа или полагат доброволен труд, ако това не може да бъде извършвано от вкъщи; 
  • Срещат се с хора от второ домакинство, с които се подкрепят взаимно, при положение че имат право на това (условията за формиране на подобна подкрепа може да се видят тук: https://www.gov.uk/guidance/making-a-support-bubble-with-another-household#what-a-support-bubble-is);
  • Тренират със семейството си или с не повече от един човек извън него, като тези дейности трябва да бъдат ограничени до един път на ден и трябва да се извършват в района, в който живеят;
  • Търсят медицинска помощ и се опитват да избегнат нараняване или заболяване (включително и домашно насилие);
  • Посещават образователна институция или детско заведение - за тези, които имат право на това.

Университетите, началните училища и гимназиите ще останат отворени за деца със специални потребности, както и за деца на родители с т.нар. критични професии. Всички останали ще се обучават дистанционно до средата на февруари.

Студентите ще се обучават дистанционно, с изключени на тези, които се обучават в т-нар- критични професии – лекари, учители, транспортни работници и др.

Напускането на дома според някоя от изброените причини трябва да се случва само в района на местоживеене. Извън него може да се пътува в случай, че се отива на работа.

Хора, които попадат в рискови групи по отношение на Ковид-19, могат да излизат за посещение при доктор или тренировка, ако е наложително. Те не трябва да посещават работното си място.

Не са разрешени срещи с хора, които не са членове на домакинството, освен ако няма основателна причина за това. С всички останали следва да се спазва дистанция от 2 метра.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон на тел.: +44 20 7581 3144; +44  20 7584 9400, +44 20 75893763.