18 януари 2021 г.

Здравният министър проф. Ангелов заяви, че, когато се говори за разхлабване на сега действащите противоепидемични мерки, това ще става в зависимост от приоритетите на правителството – образование, здравеопазване и спорт.  В момента ресторантите и хотелите не са сред тях, поясни министърът.

На министъра на здравеопазването днес бе поставена втората доза ваксина. Той увери отново, че ваксини ще има за всички желаещи български граждани и опроверга разпространяваната информация, че правителството и МЗ са сключили договор за по-голяма бройка ваксини от определена фирма заради интереси.
„Водили сме се от вид ваксина. В света към настоящия момент, в Европейския съюз има измислени три типа ваксини. Количествата ваксини, които ще дойдат в България, ще бъдат достатъчни за ваксинирането на над 9 млн. български граждани. Дозите, които са поръчани, ще стигнат за около 3 млн. български граждани на вид ваксина.“, каза Ангелов и за пореден път подчерта, че министерството няма да се превръща в дистрибутор на ваксини и да агитира за определен производител.
Министърът на здравеопазването обясни, че страната ни подхожда консервативно в разпределянето на дозите ваксини. По този начин ще може да се спази срокът между поставянето на двете дози ваксини, а именно като се запазва втората, за да може тя да се постави навреме. Това е и причината в България да има по-малко имунизирани в сравнение с други европейски държави. „Нека да не ни водят класации. В момента ваксинирането е един дълъг маратон с много препятствия. Как е избягана първата отсечка от 100 метра няма никакво значение за крайния резултат. Крайният резултат ще бъде след време и аз съм сигурен в разума на българските граждани, че те ще разберат ползата от ваксините и че именно във ваксината е надеждата за победата в тази война.“