20 януари 2021 г.

"В света вече има 30 милиона имунизирани, така че първоначалните колебания, страхове, всичко, което хората си мислеха, че може да се случи, очевидно не става. Така, както пише в документите, профилът на безопасност е чудесен на тези ваксини, които ползваме до момента. Надявам се, че така ще бъде и със следващите 4, с които ще работим през годината“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев след имунизацията си срещу COVID-19.
Кунчев не изключва възможността масовата ваксинация да започне в края на април. Според него това е реалистично, стига следващата седмица ваксината на AstraZeneca да получи разрешение. „Количествата от всички производители се увеличават с много големи темпове особено след месец март. Ние вече в повечето райони довършихме първата фаза, започнахме работа с училища и със старческите домове и ще има възможност много бързо да преминем и към трета.“, каза главният здравен инспектор.
По повод случая със заразените с COVID-19 санитарка от Харманли и лекар от Хасково след поставянето на първата доза от ваксината, Кунчев коментира: „Много е ясно, че, когато имаме масово разпространение на заболяването, между първа и втора доза е достатъчно дълъг период, за да се срещнете с вируса и да развиете заболяването. Плюс това, след първата имунизация все още не се изгражда такъв висок титър на антитела, който да ви предпази, но във всички случаи има антитела и те правят заболяването по-леко. Точно така, както се е случило и с колегата от диспансера по белодробни болести.“
Главният държавен здравен инспектор заяви, че утре ще се вземе решение за мерките по отношение на моловете и ресторантите.