1 март 2021 г.

До момента в област Русе са поставени общо 5553 дози от ваксините на „Пфайзер“/“Бионтех“ и „Астра Зенека“, като повторна доза са получили 1256 лица, което означава, че при тях имунизационният процес е приключил. За последното денонощие са извършени точно 100 имунизации.

Вчера в Русе бяха докарани нови 1550 дози от ваксината на „Астра Зенека“, половината от тях бяха предоставени на общопрактикуващите лекари, а другите бяха разпределени във ваксинационните кабинети. За момента няма обявен „зелен коридор“ в областта, а приоритетно се имунизират хората от фазите на ваксинационния план.

В област Шумен продължава трайната тенденция за увеличаване на заболеваемостта от COVID-19, към момента регистрирани активни случаи на има във всичките десет общини. Голяма част от положителните случаи имат нужда от болнично лечение, специализираните отделения в МБАЛ Шумен са пълни и по разпореждане на министъра на здравеопазването при необходимост пациенти се изпращат в болници в съседни области.

С цел ограничаване на разпространението на инфекцията, Областният кризисен щаб прие допълнителни противоепидемични мерки на територията на област Шумен, в сила до края на март. Фирмените и семейните тържества на открито и закрито с присъствие на над 15 души се забраняват, пенсионерските клубове се затварят, преустановени са дейностите на външни лица, ползващи материалната база на училищата – танцови и спортни школи.

Изложби и тържища също са забранени.