4 март 2021 г.

Правителството прие Решение за одобряване допълнителни средства по Програма за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19 и за промени в Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малки и средни предприятия (МСП). Изпълнението им е възложено на „Българска банка за развитие” АД.

С решението бюджетът по Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID- 19, се увеличава от 200 млн. на 300 млн. лева. Допълнителните 100 млн. лева се пренасочват от свободния ресурс по Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малките и средни предприятия, пострадали от извънредната ситуация и епидемията от COVID-19.

По този начин ще се отговори на нуждата от увеличаване на средствата по програмата, както и от продължаващото активно търсене на безлихвени заеми пред търговските банки-партньори.

Министерският съвет дава съгласие за прилагане на гъвкав подход за управлението на ресурса и възлага на ББР при необходимост и съобразно изпълнението на програмите да прави преразпределение на средства между бюджетите на двете програми до размера на финансовия ресурс от 700 млн. лева.