19 март 2021 г.

Съгласно предоставена информация от Централна дирекция на Граничната полиция, при транзитно преминаване през Франция при пътуване със самолет и престой в международната транзитна зона до 24 часа PCR тест не се изисква. Всички пътуващи транзитно през Франция със самолет следва да се информират относно задължението за представяне на PCR тест в държавата, която е крайна дестинация на пътуването.

Отрицателен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди началото на пътуването, за пътниците над 11-годишна възраст, е необходимо до бъде представен при транзитно преминаване през Франция по суша. 
Изключение за представянето на PCR тест има за транспортните работници, за пограничните работници, както и за жителите на пограничните райони в радиус от 30 км около дома им.

Припомняме, че на 31 януари Франция забрани всички пътувания до и от страни извън Европейския съюз. Считано от 15 март отпадна изискването за наличие на императивни причини при влизане във Франция от Австралия, Южна Корея, Израел, Япония, Нова Зеландия, Великобритания и Сингапур, както и при излизане от Франция към Австралия, Южна Корея, Израел, Япония, Нова Зеландия, Великобритания и Сингапур, но остават в сила санитарните мерки и конкретно изискването за наличие на отрицателен резултат от PCR тест, реализиран в рамките на 72 часа преди пътуването, за пътниците над 11-годишна възраст. Остава в сила и задължението да бъде представена декларация, съдържаща задължение за спазване на седемдневна карантина при пристигане. А при всяко влизане във Франция от страни от ЕС по въздух, море или сухопътни граници се изисква отрицателен PCR тест за коронавирус, направен в рамките на 72 часа преди началото на пътуването.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Париж на следния телефонен номер: 0033145518590, на дежурен номер в извънработно време: +33 6 23 18 09 93, както и чрез ел. поща на адреси: [email protected], [email protected]