23 март 2021 г.

По отношение на готовността на болниците за лечение на пациенти с доказана коронавирусна инфекция на този етап в област Ямбол не се наблюдава по-висок от очаквания натиск върху системата. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в Ямбол, където се запозна със създадената от лечебните заведения организация за справяне с покачващите се нива на заболеваемостта от COVID-19.
Ангелов съобщи, че 14-дневната заболяемост в областта e 572 на 100 хил. души население. Разкрити са общо 138 легла за консервативно лечение на пациенти с COVID-19, от които заети са 132. Интензивните легла са 9, 8 от тях са заети, като има възможност леглата за интензивно лечение да бъдат увеличени до 14. Под специално наблюдение в областната болница „Св. Пантелеймон“ в момента са две бременни жени, както и родилка с бебето ѝ. Между 70 и 80 повиквания дневно обслужва Центърът за спешна медицинска помощ - Ямбол, като 60% от тях са за граждани с COVID-19, стана ясно от думите на здравния министър.
Притеснителна на този етап е епидемичната ситуация в област Бургас, което налага броят на болничните легла за обслужване на пациенти с коронавирусна инфекция да бъде увеличен допълнително, болниците да бъдат с повишено ниво на готовност за реакция в условията на пандемия, както и, при необходимост, в РЗИ-Бургас да бъде назначен допълнителен персонал, с цел осъществяване на качествен контрол по спазването на противоепидемичните мерки.