26 март 2021 г.

150 общо са леглата за пациенти с COVID-19 в областната болница в Сливен, от които към днешна дата са заети 130 за консервативно лечение и 6 за интензивно. За цялата област са определени общо 290 легла за лечение на коронавирусна инфекция. Лечебното заведение се справя със ситуацията, разполага с достатъчно лични предпазни средства, дезинфектанти и консумативи, единственото, което установихме като необходимост, е осигуряването на допълнителни количества от лекарствения продукт Ремдесивир, които болницата ще получи в понеделник, 29 март. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в Сливен. В рамките на днешния ден на лечебните заведения в област Сливен ще бъдат доставени допълнителни десет кислородни концентратора, съобщи още проф. Ангелов.
Проф. Ангелов посочи, че в последните дни се наблюдава увеличаване на броя на желаещите да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 от I-ва и II-ра фаза на Националния план - медицински лица, педагози, помощен персонал в здравните структури и в училищата, които първоначално не са заявили желание за имунизация. Имунизирането на попадащите в тези таргетни групи почти беше приключило, но заради регистрирания завишен интерес в момента количества от наличните в страната ваксини се прилагат приоритетно за обхващане на тези хора.
В Сливен министърът съобщи, че по-късно днес ще издаде заповед, с която ще разпореди всички налични и неизползвани към момента дихателни апарати да бъдат въведени в експлоатация. По този начин ще бъде увеличен броят на реанимационните легла в страната, а лечебните заведения и екипите ще имат спокойствие, че разполагат с всичко необходимо.