31 март 2021 г.

Италия въвежда 5-дневна карантина за пристигащите от България, мярката е в сила от 31 март до 6 април.

По информация на посолството ни в Рим пристигащите в Италия от страната ни граждани, които в предходните 14 дни са пребивавали или преминали транзитно през България, освен задължението за представяне на отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, ще трябва да се подложат и на 5-дневна самоизолация. След изтичането й е необходимо да направят нов PCR или антигенен тест.

Новият режим за пътуване е резултат от допълнителните мерки, които се въвеждат от властите в Италия за ограничаване на разпространението на COVID-19.

По същия начин ще бъдат третирани и гражданите, които в последните 14 дни преди влизането си в Италия са пребивавали или пък единствено транзитно са преминавали през: Австрия, Белгия, Кипър, Хърватия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Чехия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Унгария, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария, Андора, Княжество Монако.

Сред допусканите изключения са за транзитно преминаващите с частен транспорт, като те се задължават в срок от 36 часа да напуснат страната. Изключения има и за екипажи на транспортни средства, за граждани, които влизат в страната за период, който не надвишава 120 часа и докажат основателни причини, свързани с работа, здраве или абсолютна необходимост. 

Пристигащите от България, както и преди, трябва да попълнят декларация с данните си и причините за пътуването, както и началната и крайната му точка. Те също така трябва и да информират местната компетентна здравна институция за пристигането си в Италия, дори и при липса на симптоми на вируса.

Повече информация за ограничителните мерки в Италия е публикувана на сайта на МВнР на адрес: https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/29140

При нужда от съдействие българските граждани в Италианската република могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Рим на следните телефонни номера: +39 06 322 4640, +39 06 322 4643 , както и на мобилен телефонен номер в извънработно време: +39 349 492 7764. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected].  

Консулско съдействие може да получите и от генералното консулство на България в Милано на следните телефонни номера: 0039 3756596458, 00390284942941, както и на имейл адрес: [email protected]