1 април 2021 г.

Мнението на експертите е, че в момента страната ни се намира в платото на третата вълна от COVID-19, което означава, че в рамките на няколко седмици ще се подобрят показателите за разпространението на COVID-19 у нас. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.
Здравната система разполага с 48 хил. легла за активно лечение, т.е. при необходимост имаме възможност за увеличаване на легловата база за лечение на пациенти с COVID-19, без това да компрометира качеството, обема и достъпa до медицинска грижа на пациентите, при които не е доказана коронавирусната инфекция. Лечебните заведения и медицинските специалисти в страната се справят с повишения натиск, който се отчита през последните седмици. Заетостта на леглата за консервативно лечение на пациенти с COVID-19 към 31 март е 74%, а на интензивните - 71%, посочи министърът и благодари на работещите на първа линия лекари, сестри, санитари, фелдшери в болниците, както и на екипите на центровете за спешна помощ и регионалните здравни инспекции.
През април се очаква страната ни да получи близо 700 хил. дози от четирите одобрени ваксини срещу COVID-19, като съотношението между двата типа ваксини е пропорционално – по близо 350 хил. До края на юни страната ни трябва да получи общо 1,4 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, 500 хил. от Moderna, 1 млн. дози от оксфордския лекарствен продукт и 500 хил. от ваксината на Johnson & Johnson. През април в България ще бъдат доставени и първите количества от четвъртата одобрена ваксина, която е аденовирусна, а приложението ѝ е еднодозово – близо 30 хил. дози. За това информира директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата  Богдан Кирилов.
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че за последните 14 дни България заема пето място в ЕС по показател заболеваемост със 732 души на 100 хил. население. По показателя смъртност за изминалите две седмици страната ни се нарежда на трето място в ЕС.