2 април 2021 г.

Днес и утре отново е осигурен „зелен коридор“ в област Русе. Възможност за ваксиниране срещу COVID-19 без предварително записване ще бъде предоставена на всеки желаещ на 2-и и 3-и април в Университетска болница „Медика Русе“. Днес имунизациите ще бъдат извършвани до 16.00 ч., а през утрешния ден графикът на имунизационния кабинет ще бъде от 09.00 ч. до 14.00 ч. Ваксината, която ще бъде прилагана, е „Астра Зенека“.

До момента в областта са извършени 12271 имунизации, като повторна доза са получили 2393 лица, което означава, че при тях имунизационният процес е приключил. Само през вчерашния ден са поставени 321 ваксини.

Припомняме, че от скоро в „Медика Русе“ функционира и лаборатория за PCR изследвания. Работното й време за граждани е 08.00 ч. до 11.00 от понеделник до неделя. Освен срещу заплащане, от понеделник до петък в посочените часове там ще се работи и с направления.

Университетска болница „Канев“ увеличи с още осем реанимационните си легла за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. Това стана ясно след срещата между министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и изпълняващия длъжността областен управител на област Русе Свилен Иванов.

Професор Ангелов прогнозира, че ситуацията ще се подобри през следващите няколко седмици, благодарение на увеличаващия се брой ваксинирани българи. Доставките на „Ремдесевир“ също бяха обсъдени. До края на април се очаква доставка на големи количества ваксини – близо 700 000 дози. Половината ще са иРНК ваксини.