8 април 2021 г.

От днес започна ваксинацията срещу COVID-19 на бездомните и скитащи лица в област Русе.  Планирано е през деня с ваксината на „Астра Зенека“ да бъдат имунизирани 10 души, като графикът е направен така, че това да се случва през интервал от поне 15 минути, за да се избегнат струпванията на много хора на едно място. Кризисната трапезария на БЧК в дунавския град се превърна в импровизирана амбулатория, където се извършва ваксинацията на една от най-уязвимите групи.

На дошлите да се имунизират се измерва кръвното налягане и температурата, а лекар от РЗИ ги разпитва за здравословното им състояние и затова как се чувстват. Ако някой от имунизираните се почувства зле, той може да потърси лекарска помощ в някоя от болниците, а ако има леко неразположение, от БЧК също са готови да реагират.

В най-кратки срокове се планира да започне имунизация на трудно подвижни хора по домовете им, като поставянето на ваксините ще се извършва отново от мобилен екип на РЗИ. Според лекарката, имунизираща бездомниците, е необходимо масова ваксинация да започне и сред ромското население, особено при лицата, които нямат лични лекари.

Предвижда се другият четвъртък да бъдат имунизирани още 10 човека. Припомняме, че като бездомни и скитащи в Русенско са регистрирани около 60 човека. Всички те имат възможност да се имунизират срещу коронавирусна инфекция, като инициативата се осъществява съвместно между местното РЗИ и русенския Червен кръст.