1 май 2020 г.

За последното денонощие са направени 1302 проби за установяване на коронавирус, като 53 от тях са дали положителен резултат. Така регистрираните случаи на коронавирусна инфекция в България стават 1541. Активните случаи са 1199.  Общият брой на направените до момента тестове е 46510. 

За последното денонощие броят на излекуваните лица се е увеличил с 10, като общият им брой до момента е 276. Пациентите с доказан COVID-19, които се намират под лекарско наблюдение в болнични условия, са 317. От тях 40 са настанени в интензивни отделения и клиники. Регистрираните лица-медицински служители у нас с доказан COVID-19 са 170, като новите случаи за последното денонощие са 6 и са установени както следва: в София – 4, в Сливен – 1, в Ямбол – 1.

Общият брой на починалите лица с установен COVID-19 е 66. През последното денонощие има един смъртен случай – мъж на 73 г. от дома за възрастни хора в с. Гара Орешец, обл. Видин, който е имал множество придружаващи заболявания.

Генерал-майор Венцислав Мутафчийски съобщи, че вчера във Венномедицинска академия се е осъществило второ преливане на плазма от доброволци с антитела на пациент в по-тежко състояние. И двамата пациенти, които са претърпяли тази манипулация, са в по-добро общo състояние и към тази сутрин са афебрилни.