18 май 2021 г.

Считано от 00:00 ч. на 19 май отпада карантината за пристигащите в Австрия от България, ако са ваксинирани срещу COVID-19, ако имат отрицателен тест за коронавирус или документ, че са го преболедували.

По информация на посолството ни във Виена, за да избегнат самоизолация, при влизане в Австрия българските граждани следва да представят един от изискваните документи: 

  1. Документ за ваксинация на немски или английски език. Той трябва да доказва, че гражданинът е ваксиниран с една от одобрените от Европейската здравна агенция ваксини и одобрената от СЗО китайска ваксина „Синофарм“;
  2. Сертификат от лекар или от здравните власти за преболедуван COVID-19 през последните 6 месеца. Може да се представи и сертификат за антитела, не по стар от 3 месеца;
  3. Отрицателен резултат от PCR тест, не по стар от 72 ч. преди влизане в страната, или отрицателен резултат от бърз антигенен тест, не по стар от 48 ч.;

В случай, че влизащите на територията на Австрия не разполагат с един от трите документа, е необходимо в 24-часов срок да си направят PCR тест на място за собствена сметка. Деца до 10 години няма да бъдат тествани. 

Припомняме, че продължава онлайн регистрацията на Pre-Travel-Clearance, която трябва да бъде направена най-рано 72 ч. преди пътуването.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на България във Виена на следните телефони: тел.: +43 1 505 31 13, +43 1 505 64 44 (24 часа), както и на имейл:[email protected].