18 юни 2021 г.

По време на посещението си в България комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду отправи следното послание към българските граждани:

„Много се радвам, че пристигнах в България за първото ми от много посещения, които ще направя в държавите членки на ЕС, за да обсъдим напредъка на кампаниите за ваксиниране срещу Covid-19. Посещението ми в България беше с приоритет, за да се запозная лично с напредъка на българската имунизационна кампания и да проверя как можем да окажем допълнителна подкрепа за по-добри резултати. Ваксинирането е най-силното ни средство за борба срещу COVID-19. То е най-ефективното ни оръжие срещу вируса и различните му варианти. Без достатъчно на брой поставени ваксини няма да можем да контролираме разпространението на вируса и да отворим нашите общества и икономики.

Основното ми послание към българските граждани е следното:

Ваксините срещу COVID-19, одобрени в ЕС, са безопасни и ефективни. Те предпазват от тежко протичане на заболяването, престой в болница и загуба на човешки живот. Ваксините работят. Ваксините предпазват. Ваксините намаляват броя на заразените.

Защитата на здравето и безопасността на гражданите на ЕС е наш приоритет. И най-добрият начин да го направим е като се доверим на науката и нашите медицински експерти. България има големи традиции в медицинската наука. И знам, че българските граждани се доверяват на водещите си медицински специалисти. Както казват българските лекари и медиците в целия ЕС и по света, ваксините са безопасни за нас. Пандемията продължава повече от година, всички сме уморени от тази ситуация. Летният сезон идва. Но лятото няма да бъде безопасно, ако не държим вируса под контрол.

Трябва да бъдем откровени и честни. Единственият начин българите и ЕС да се върнат към нормалността, да бъдат предотвратени нови пикове на пандемията и да не се стига до нови затваряния през есента е като постигнем колективен имунитет чрез имунизация. Всеки един ваксиниран е важен. Всеки час и минута са от значение.

На други места в ЕС ваксинацията напредва с нарастваща скорост – над 55 % от пълнолетните европейци са получили първата си доза, а в България само малко над 15 % са частично защитени. България заслужава да поеме по пътя на възстановяването заедно с останалите държави членки на ЕС.

Но за тази цел най-малко 7 на всеки 10 души трябва да получат ваксина срещу коронавирус сега и по този начин  да помогнат за спиране разпространението на вируса.  Така че посланието ми към всички българи е просто – не се страхувайте, не отлагайте, информирайте се, ваксинирайте се, прегърнете живота!“