27 юли 2021 г.

Въведените данни за имунизациите по административни области в Единния информационен портал отразяват коректно поставените дози ваксини срещу COVID-19 във всяка една конкретна област. Важно е да се отбележи, че всички тези данни се изчисляват на дневна база спрямо регистрираните имунизации във ваксинационните центрове на различните области.

На 26 юли е установено несъответствие между резултатите за ваксинираните лица по административни области и общия брой на ваксинирани лица със завършен ваксинационен цикъл. Причината е, че еднодозовите ваксини „COVID-19 Vaccine Janssen“ не са отчетени като завършен ваксинационен цикъл в общия брой ваксинирани лица, а само при резултатите по административни области.

Подчертаваме, че допуснатата неточност е единствено при изчислението на общия брой лица със завършен ваксинационен цикъл, където се сумират данните за лицата, получили втора доза при двудозовите ваксини, и лицата, избрали еднодозова ваксина. Данните по административни области са въведени коректно и отразяват действителния брой на поставените дози.

При установяване на разминаването между общия брой лица със завършен ваксинационен цикъл и поставените дози по административни области, несъответствието беше коригирано. „Информационно обслужване“ АД се извинява за допуснатата неточност е и предприело всички необходими мерки за предотвратяване на бъдещи разминавания в данните за ваксинираните лица.