29 август 2021 г.

Официалното приложение на България за сканиране и валидиране на Digital Green Certificate – COVID CHECK BG бе одобрено от Гугъл и публикувано в Google Play Store. Така приложението става достъпно за масово използване от всички граждани на EU, които искат да проверят валидността на своите сертификати.

Новото приложение може да служи и за проверка на сертификати на посетители, в случаите, в които се допуска използване на 100% от капацитета на заведения, зали, кина театри.

Приложено може да се изтегли и инсталира от този линк:

https://play.google.com/store/apps/details?id=dcc.check.bg

Безплатното приложение е разработено от „Информационно обслужване“ и може да се свали свободно от Google Play Store.

То отговаря на всички европейски стандарти и е разработено в рекордно кратки срокове. В него е вграден QR четец, който валидира сертификата бързо и лесно. То може да сканира всичките варианти на сертификата, които са одобрени от ЕК - за ваксинация, за преболедуване и за отрицателен резултат от NAAT или RAT изследване.

Приложението е достъпно за масово ползване за граждани и институции, които разполагат с мобилни устройства с операционна система Android. Очаква се скоро приложението да бъде одобрено и от Apple, за да може да бъде изтегляно на устройства, които ползват операционна система IOS.

 „Информационно обслужване“ вече предлага дигиталните сертификати и в формат pkpass, което позволява на всеки желаещ за съхранява документа си в приложение тип „портфейл“ на мобилно устройство. Това облекчава максимално гражданите, които няма да се налага да носят хартиения вариант на сертификата и проверяващите, които лесно и бързо могат да верифицират документа.

Общо над 1.4 млн. броя са генерираните сертификати до този момент, като над 530 000 се използват ефективно от българските граждани при пътувания зад граница.