2 септември 2021 г.

МЗ публикува на фейсбук страницата си пояснения на проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър, по най-актуалните въпроси,свързани с ваксинирането.

Защо трябва да се ваксинираме срещу COVID-19?

В момента ваксината срещу Covid-19 е единственото специфично средство, с което медицината разполага срещу този вирус. Препаратите, които се използват за лечение, са общо взето с предназнaчeние за други вируси. Те понякога може и да не помогнат. Докато ваксината е специфично насочена срещу този вирус и дава много голям процент защита, така че това е средството, с което разполагаме.

Как ни предпазват ваксините?

Ваксините срещу COVID-19 ни предпазват по същия начин, по който и ваксините срещу другите заразни заболявания. Те обучават имунната система на човек, включвайки както образуване на антитела, така и активизиране на специфични имунни клетки. По този начин имунната система е подготвена да реагира бързо и много точно при среща със самия причинител. Тоест, ако ние нямаме предварително подготвена имунна система, когато се срещнем с причинителя на заразно заболяване, в случая коронавируса, е доста възможно да се разболеем, което също е начин имунната система да бъде обучена, но това е трудният начин. Много по-леснo е това да стане с ваксина. След ваксинация, когато се срещнем с вируса, се активизират имунните клетки, образуват се антитела и най-вероятно няма да се разболеем. Ако все пак се разболеем, то заболяването ще протече леко и с много ниска вероятност за фатален изход.

Трябва ли да ни притесняват страничните ефекти след ваксинация?

Страничните ефекти са едно неприятно, съпътстващо събитие. Но ако притеглим на индивидуално ниво кога рискът е по голям - ако се ваксинирам и евентуално вдигна температурата, имам някакво неразположение за един ден, или избера да се разболея - тогава неразположението няма да е един ден със сигурност и никой не може да каже колко сериозно ще протече болестта, особено за хора в напреднала възраст или с хронични заболявания. Във всички случаи е по-разумно да се ваксинираме. По-добре евентуално един ден леко неразположение, отколкото 15 дни боледуване с неизвестен изход.

Ваксинираните също се заразяват! Какъв е смисълът от ваксинация?

Това е нещо, което също не е ново и не е свързано с коронавируса. При всички заразни заболявания, които успешно контролираме благодарение на ваксините, е известно, че един малък процент от хората по някакви причини, обикновено причините са от страна на организма на човек, не изработват въобще имунитет или имунната система реагира по-слабо. В тези случаи има риск да се разболеят, но те ще боледуват много по-леко и най-важното - няма да има летален изход.

Трябва ли да ни притеснява това, че страни с високо ваксинално покритие отново отбелязват ръст на заразените?

Това е едно очаквано събитие. Според мен хората изпаднаха в учудване и недоумение, защото като че ли коронавирусът беше отделен от другите причинители на заразни заболявания, което не е така. Той е вирус и е подобен на всички други вируси, които предизвикват различни по тежест заболявания при хората. От дългогодишния опит на медицината с ваксините е известно, че винаги има процент хора, които са ваксинирани. Този процент не е висок, но той съществува - някъде около 5-10 процента се приема даже при класическите ваксини хора, при които не са изработили адекватно имунитет и те са изложени на риск от заболяване. Ако обаче направим изчисления, които не са много лесни, но в епидемиологията така се прави - колко хора от неваксинираните боледуват, съотнесени към цялото количество неваксинирани и колко хора от ваксинираните, отнесени към цялото количество хора, които са ваксинирани, боледуват, ще се види, че броят на заболелите много рязко намалява благодарение на ваксините, така че в показател заболеваемост това най-добре се вижда. И фактически няма нищо чудно, че има заболели хора между ваксинираните. Класически пример в епидемиологията, и така се обучават младите епидемиолози, е, че ако приемем, че в една общност 100% ваксинирани хора, няма нито един неваксиниран, това заболяване ще се среща изключително рядко, но на практика заболели ще бъдат само ваксинирани хора, защото там няма неваксинирани. Само че бройката им ще бъде в пъти по-малко, отколкото ако са неваксинирани. Така че няма нищо чудно. Броят на хората, които се разболяват, е значително по-малък, но те ще боледуват по-леко и много по-рядко може да умрат.