2 септември 2021 г.

Над 5 млн. електронни рецепти са издадени през Националната здравно-информационна система (НЗИС) за период от 6 месеца. Анулирани едва 116 електронни рецепти, а средно на ден се издават по около 50 000.

Модулът за издаване на електронни рецепти облекчава максимално гражданите и лекарите. Чрез него се допускат значително по-малко грешки при изписването на лекарства и при интерпретиране на ръкописа на лекарите. Той подпомага и здравните власти в борбата срещу COVID-19, като чрез издаването на е-рецепти се намалява струпването на пациенти пред кабинетите на личните лекари и аптеките.

„Информационно обслужване“ пусна в експлоатация преди дни и българския валидатор на европейските цифрови сертификати. Само за последните 3 дни мобилното приложение COVID CHECK BG е изтеглено от Google Play Store над 21 000 пъти. То е достъпно за масово ползване, но основната му функция е да подпомогне оторизираните власти и заинтересовани лица, като съдържатели на ресторанти, кина, театри и спортни зали за проверка на валидността на сертификатите, ако е необходимо.

COVID CHECK BG може единствено да сканира и валидира сертификатите. Съгласно европейските изисквания приложението не трябва да съхранява никакви лични данни. Така се гарантира, че гражданите са предпазени от злоупотреби.

За съхранение на цифровия сертификат, удостоверяващ ваксинация, преболедуване или отрицателно изследване „Информационно обслужване“ АД разработи възможност документите да се съхраняват в PDF формат, който е подходящ за печат или в PKPASS формат за съхранение в приложения тип „портфейл“ за мобилни устройства с операционни системи iOS или Android.

От 1 юни 2021 г. до сега, изградената от „Информационно обслужване“ платформа генерира над 1,805 млн. цифрови сертификати. От тях 1.172 млн. са сертификати за завършен ваксинационен цикъл, близо 27 500 са за преболедували коронавирусната инфекция и над 606 000 за отрицателен резултат.