2 септември 2021 г.

„Ниският процент на ваксинация ни принуждава да наложим нови мерки срещу разпространението на вируса. Регистрираме както нарастване на броя на болните, настанени за лечение в болница, в това число в интензивните отделения, така и на смъртността. 85% от починалите са хора над 60-годишна възраст. Последното ни място по ваксинация закономерно ни отрежда първо място по смъртност от COVID-19“. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на пресконференция, на която бяха представени новите противоепидемични мерки, които Министерството на здравеопазването ще приложи, считано от 00:00 часа на 7 септември (вторник) на територията на цялата страна.

Проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести, информира, че в страната към момента се наблюдава пълна доминация на Делта варианта. „98-99% от пробите са с Делта вариант и 1 до 2% - Алфа вариант, т.е. британският вариант. При Делта варианта на практика 1 човек заразява 6 до 8 от присъстващите около него хора, което го прави доминиращ не само у нас, но и в Европа, Америка и Азия“, обясни тя.

Проф. Мира Кожухарова изнесе информация за актуалната епидемична обстановка в страната, според която повече от половината от областите вече са в червената зона, една е в тъмночервената, а останалите са в оранжевата зона, по критериите на Националния оперативен план.

„Няма място за паника в момента. Ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрол“, увери министърът.

Мерките се вземат въз основа на предвиденото в Националния оперативен план и доклада на главния държавен здравен инспектор. Те са научно обосновани, взети са  след детайлно обсъждане с членовете на Експертния съвет по епидемиология и са обсъдени по принцип с правителството.

Поискани са становища и предложения за подходящите мерки и компенсации от широк кръг работодателски, съсловни и браншови организации. Получени са над 40  становища. Всички направени предложения са обсъдени, а тези, които съответстват на противоепидемичните мерки, са възприети. Писмата ще бъдат изпратени на министъра на финансите и на министъра на икономиката за предприемане на действия за изплащане на компенсации и обезщетения на засегнатите от мерките лица.
„Ние прилагаме тези мерки с голямо нежелание, но сме принудени от ситуацията. Искам да се обърна към всички наши сънародници с призив да се спазват мерките и с молба да съдействат на контролните органи при изпълнението на техните задължения. От нас зависи колко дълго ще бъдат прилагани мерките и колко тежки ще бъдат те“, подчерта здравният министър.

„В рамките на 10 дни след влизането на заповедта, следейки ежедневно епидемиологичните показатели, ситуацията в страната, хоспитализациите, ще направим преоценка на въведените мерки и, ако ситуацията налага, ще бъдат нанесени корекции. Ние няма да допуснем претоварване на здравната система, в това число на нашите медици, лекари, сестри, санитари, които са на първа линия в битката с вируса, и те да бъдат поставени в ситуация на невъзможност да оказват медицинска помощ“, заяви д-р Кацаров и посочи, че няма да се поколебае да наложи и по-строги мерки, ако ситуацията налага това.

Във връзка с началото на учебната година д-р Кацаров посочи, че тя ще започне присъствено. „Децата не са длъжни да плащат цената на това, че ние възрастните не направихме необходимото, за да се ваксинираме. “

“Въпреки повишената заболеваемост, ваксинационният процес няма да бъде спиран. Насочването на болните към COVID зоните ще позволи на личните лекари да могат да продължат ваксинацията в пълен обем, така че възползвайте се от тази възможност”, призова здравният министър и допълни: "Ваксината предпазва от тежко протичане на заболяването и води до намаляване на смъртността.“