8 септември 2021 г.

Напълно ваксинираните български граждани, както и всички други чуждестранни граждани, ще имат право да влизат на територията на Канада при следните условия:

  1. пътникът трябва да е получил и да покаже доказателство за пълната серия от ваксина - или комбинация от ваксини - приета от правителството на Канада, най-малко 14 дни преди да влезе на територията на Канада. В момента одобрени ваксини са: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen (Johnson & Johnson);
  2. да има отрицателен резултат от молекулярен тест за COVID-19 преди пристигане, взет не повече от 72 часа преди планирания полет или пристигането на сухопътния/морския граничен пункт или предишен положителен COVID-19 резултат получен от 14 до 180 дни преди заминаването за Канада. Не се приемат антигенни тестове;
  3. да няма симптоми на COVID-19;
  4. да е предоставил задължителната информация чрез ArriveCAN - https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/coronavirus-disease-covid-19/arrivecan.html, включително доказателство за ваксинация на английски или френски език и план за карантина;
  5. да има основание да бъде допуснат до територията на Канада съгласно разпоредбите на Закона за имиграцията и бежанците.

Освен това пристигащите по въздушна или сухопътна граница могат да бъда подложени и на допълнително изследване за COVID-19 на случаен принцип. В такъв случай пътниците не е необходимо да изчакват излизането на резултатите и могат да продължат до своята крайна дестинация, вкл. да използват свързващи полети. Тези допълнителни тестове при пристигането не се заплащат от избрания на произволен принцип пътник.

Задължително се изисква за всички лица, влизащи по въздух в Канада и навършили 5-годишна възраст, представянето на отрицателен COVID-19 тест: PCR или LAMP. Антигенни тестове не се приемат. Тестът трябва да е направен не-повече от 72 часа преди полета, като той се представя на авиопревозвача.
Тестът не отменя задължителната 14 дневна карантина (ако лицето не е напълно ваксинирано и подлежи на карантина – тестът не отменя карантината).
Освен представянето на задължителен отрицателен тест преди полета лицата, които не са ваксинирани, подлежат на допълнителни задължителни молекулярни тестове, които се правят при пристигане и на 8-ия ден от 14-дневната карантина.

Задължително е и представяне на отрицателен резултат от PCR тест за лицата, влизащи на територията на Канада през нейната сухопътна/морска граница. Тестът трябва да е направен не повече от 72 часа преди влизането на територията на Канада. Негативният тест не отменя задължителната 14-дневна карантина при неваксинирани лица.
Пътуващите, които вече са преболедували COVID-19 и са се възстановили, могат да предоставят доказателство за положителен COVID-19 тест, направен най-малко 14 и не повече от 180 дни преди първоначалното планирано време за излитане на техния самолет, или влизането им в Канада чрез сухопътна/морска граница. Ако пристигат по въздух, те трябва да предоставят доказателства за резултата от теста на авиокомпанията, преди да се качат на полета си за Канада.

От 9 август неваксинираните деца под 12 години на напълно ваксинирани родители/настойници са освободени от карантина, когато са придружени от своите напълно ваксинирани родители/настойници, но трябва да следват засилени мерки за обществено здраве, което не включва посещение на детска градина или училище в продължение на 14 дни.

Напълно ваксинираните пътници трябва да са предоставили необходимата информация на английски или френски езици, използвайки ArriveCAN (приложение или уебсайт - https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/coronavirus-disease-covid-19/arrivecan.html) в рамките на 72 часа преди пристигането си в Канада. Пътуващите трябва да представят тази информация преди да се качат на полета си за Канада (ако пристигат по въздух) или преди да пристигнат на сухопътния/морския граничен пункт.
В допълнение към разписката си от ArriveCAN пътуващите трябва да съхраняват копие (на хартиен или електронен носител) от резултатите от молекулярните си тестове за COVID-19, доказателство за ваксинация и оригинали на всички заверени преводи, достъпни за проверка на границата и 14 дни след влизането им в Канада.

Пълната ваксинация не отменя задължението за представяне на негативен PCR тест преди влизането в Канада, направен не по-рано от 72 ч. от влизането в страната.

За детайлна информация - https://travel.gc.ca/travel-covid/travel-restrictions/covid-vaccinated-travellers-entering-canada.