11 септември 2021 г.

„За първи път здравната каса ще плаща лекарствата за домашно лечение на пациенти с остро заболяване, каквото е COVID-19. Лекарствата ще са в три групи – антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването. Чрез COVID зоните даваме възможност на личните лекари да обърнат повече внимание и на хроничноболните си пациенти, доколкото хората със симптоми на коронавирусна инфекция могат да бъдат диагностицирани и да им бъде предписвано лечение в домашни условия от специалистите в COVID зоните“. Думите на министъра на здравеопазването са цитирани на фейсбук страницата на МЗ.

Според него голяма грешка е, че възрастните хора са били поставени в IV-та група във ваксинационния план. Затова първата му заповед е имала за цел да поправи именно тази грешка и да даде предимство на хората над 65 години.

„Становището на Експертния съвет по имунопрофилактика е да не се прибързва с решението за поставяне на трета доза от ваксините срещу COVID-19. Ще изчакаме становището на ЕМА“, казва още д-р Стойчо Кацаров.