15 септември 2021 г.

В Гърция вече е в сила задължението за неваксинирани или непреболедували граждани над 12-годишна възраст да направят бърз антигенен тест за междуградски пътувания с всякакъв обществен транспорт до 48 часа преди пътуването. За деца от 5 до 12 години е необходим отрицателен резултат от self тест, като декларация с вписания резултат от теста се попълва от родител, настойник или друг пълнолетен.

Носенето на маска е задължително в закрити обществени пространства.
На открито е задължителна само ако има струпване на хора.
Носенето на маска в МПС не е задължително, когато шофьорът е сам или когато пътуват съпрузи.
За всички неваксинирани или непреболедували COVID-19 държавни служители е задължително тестването веднъж седмично с rapid тест, извършен в частна лаборатория и за тяхна сметка.
За служителите в сферата на ресторантьорството, туризма, телевизията, киното, театъра, музиката и танците, както и за училищните и университетските преподаватели е задължително тестването 2 пъти в седмицата с rapid тест, извършен в частна лаборатория и за тяхна сметка.
От 1 септември всички лекари в държавни болници или на частна практика, които не са ваксинирани или преболедували през последните 6 месеца, биват отстранявани от работа.
Ваксинацията е задължителна и за фармацевтите, и за работещите в домове за стари хора.
Задължително е самотестването 2 пъти в седмицата за всички ученици, с изключение на тези, които са ваксинирани.
За всички студенти, които не притежават сертификат за ваксинация или за преболедуване, е задължително тестването 2 пъти в седмицата с rapid тест, извършен в частна лаборатория и за тяхна сметка.
Търговски изложения и конгреси могат да бъдат посещавани само срещу представяне на сертификат за ваксинация или свидетелство за преболедуване.
Заведенията за хранене и питейните заведения на закрито могат да бъдат посещавани само след представянето на сертификат за ваксинация или за преболедуване. Важи и за деца навършили 12 години. Посетителите, придружавани от деца от 5 до 11-годишна възраст, трябва да представят декларация за self-test. За деца от 12 до 17-годишна възраст се изисква rapid test.
Нощните заведения работят на закрито и открито при 85% от капацитета при седящи клиенти и само при задължителното представяне на сертификат за ваксинация или за преболедуване. 
Информацията е от фейсбук страницата на МЗ.