16 септември 2021 г.

Важна информация по въпроса за ваксините срещу коронавируса и бременността публикува МЗ на фейсбук страницата си.

Ваксините срещу COVID-19 не могат да предизвикат стерилитет. Факт е обаче, че бременните жени са в по-висок риск от тежко протичане на респираторни заболявания, в това число и на коронавирусната инфекция.

Във Великобритания е проведено изследване върху 3371 неваксинирани бременни жени, приети в болница със симптоматичен COVID-19. Резултатите показват, че 24% от приетите в болница по време на първата вълна имат умерено или тежко заболяване, в сравнение с 36% от тези, заразени с Алфа варианта и 45% при Делта варианта.
В публикувана на 20.08. информация Кралският колеж по акушерство и гинекология в Обединеното кралство се препоръчва прилагането на ваксина срещу SARS-CoV-2 по време на бременност.

Центърът за контрол на заболяванията в САЩ (CDC) препоръчва ваксиниране на хора на и над 12 години, включително бременни и кърмещи жени, и на жени, които се опитват да забременеят.

Проучване, проведено в Университета в Маями, САЩ, чиито резултати бяха публикувани в „JAMA“ на 14.06., оценява параметрите на сперматозоидите при здрави мъже на възраст от 18 до 50 години преди и след поставянето на РНК ваксина, като неблагоприятно влияние върху тях не е намерено.