23 септември 2021 г.

Препоръката на проф. Ива Христова да се разреши трета бустерна доза ваксина за определени групи пациенти – онкоболни, трансплантирани, с понижен имунитет, пациенти на определени терапии, е цитирана на фейсбук страницата на МЗ.

„В сравнение с миналата година чувствително се е повишила заболеваемостта сред по-младите – в момента тя е най-висока сред възрастовите групи от 20-30 г. и 30-40 г. Делта вариантът се разпространява много по-лесно и се репродуцира в много по-голямо количество. Затова е важно да се ваксинираме, но и да спазваме противоепидемичните мерки. В момента в България Делта вариантът напълно доминира – установен е при 99,5% от пробите“, казва още директорът на Националния център за заразни и паразитни болести.

Мю вариантът на SARS-CoV-2 до момента не е показвал възможност да се разпространява толкова лесно, колкото Делта варианта, пояснява проф. Христова и предупреждава, че по-свободното ни поведение ще доведе до ръст спрямо миналата година на грипните вируси и на вирусите, причиняващи остри респираторни заболявания, затова от нас зависи да спрем тяхното разпространение.